Arhitekt Stjepan Podhorsky


200px-Stjepan_Podhorsky_(21._12._1875._–_Zagreb,_13._10._1945.)U Zagrebu je 21. prosinca 1875. godine rođen hrvatski arhitekt Stjepan Podhorsky među čijim djelima ističemo župnu crkvu svetog mučenika Jurja u Đurđevcu iz 1928./1929. godine. Graditeljsku stručnu školu pohađao je od 1892. do 1896. godine. Uočio ga je Hermann Bolle koji je tada radio na restauraciji zagrebačke katedrale i koji ga je uputio na izučavanje klesarstva. S Bolleom je radio na obnovi sakralnih spomenika, ali su se ubrzo razišli zbog neslaganja u pristupu poslu. Nakon toga je otišao na studij u Beč gdje je stekao mnoga priznanja i 1906. godine postao ovlaštenim civilnim arhitektom. Obnova povijesnih građevina i gradnja novih sakralnih objekata glavni je dio njegova opusa.

Screenshot_2
Spome ploča na gradnju župne crkve u Đurđevcu.

Povezan s mladim arhitektima osnovao je 1905. godine Klub hrvatskih arhitekata iz kojeg je istupio 1911. godine. Podhorsky je oblikovao specifični stil „vero croatica“ ili starohrvatski stil utemeljen u hrvatskoj povijesti. U tom je stilu osmišljena župna crkva u Đurđevcu čija je gradnja započela 1928. godine. Završena je zahvaljujući upornosti domaćeg župnika Jakova Novosela prema nacrtima i pod nadzorom arhitekta Stjepana Podhorskog 1929. godine.

Screenshot_1
Unutrašnjost župne crkve u Đurđevcu.

Unatoč svojem talentu i marljivosti živio je vrlo teško. U ranoj mladosti potporu mu je pružala supruga Anđelka. Godine 1910. smjestio je svoj atelijer, a kasnije i stan u mansardi Obrtnog doma u Zagrebu. Njegov obiteljski život je narušen jer je 1919. napustio suprugu i dvojicu sinova zbog veze s Dragicom Pavičić. Međutim, nakon smrti prve supruge naslijedio je njezine dugove što ga je financijski upropastilo. Posebno ga je pogodila smrt sina i u takvim je okolnostima pronašao utjehu u vjeri.  Život je nastavio uključen u crkvene krugove što mu je zasigurno donosilo osobnu utjehu, ali i mogućnost preživljavanja jer je radio po njihovim narudžbama. Suvremenici i poznanici su ga opisali kao poštenog, skromnog, tihog, nesebičnog i povučenog čovjeka predanog svojim idealima. U bombardiranju na Uskrs 1944. godine srušeno je njegovo djelo – crkva svetog Antuna u Bihaću, što ga je snažno pogodilo. Umro je 13. listopada 1945. godine.

 

 
comment 

KOMENTARI

Komentari

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

Podravske širine