Etnografska zbirka Ivana Furdića


zbirka0001U Đurđevcu je skromno i samozatajno živio Ivan Furdić koji je rođen 28. prosinca 1955., a umro 3. svibnja 2018. godine. Iako je trpio samoću, za njega su u Đurđevcu svi znali: neobično pobožan čovjek, vrsni majstor kuhar i čuvar etnografskog blaga ovoga dijela Podravine.

Prve dvije osobine činile su ga prepoznatljivim široj javnosti. Naime, u svojem vinogradu u predjelu Mali Kostajn je krajem 1970-ih godina Ivan Furdić sagradio kapelicu u kojoj je kip svetog Antuna Padovanskog koji je posvećen 19. lipnja 1983. godine. Bilo je to nakon smrti Ivanovog djeda Antuna (1906.-1980.). U kapelici se svake godine o blagdanu ovog sveca održava proštenje i služi sveta misa. Kapelica je uređena radovima đurđevečkih umjetnika te Furdićevim ručnim radovima.

zbirkai0002Prema vlastitom svjedočanstvu, punih je 25 godina bio „biškup“ na ceremonijama krštenja mošta. Trajni je trag ostavio „farbanjem“ unutrašnjosti obiteljskih kuća širom đurđevečke Podravine ukrašavanjem cvjetnim i različitim drugim ornamentima. Uz to je dospio „pripravlati“ na nebrojenim svatovima gdje je bio glavni kuhar, određivao jelovnik te pripremao kolače i torte.

Večernji0003U javnosti je Furdić istupao 2000. godine kada je Gradu Đurđevcu ponudio svoju kuću s etnografskom zbirkom ukoliko mu ispune želju da ga na posljednji počinak voze iz kuće zaprežnim mrtvačkim kolima. Gotovo pola stoljeća Ivan Furdić je tkao, našivavao i šlingao. Sve što je sam izradio i nabavio čuvao je u posebno uređenoj sobi s početka XX. stoljeća. Tu se nalazi i više kompleta đurđevečke narodne nošnje. Iako je u prosincu 2003. i siječnju 2004. godine u Galeriji Stari grad Đurđevac održana izložba „Iz etnografske zbirke Ivana Furdića“ lokalna zajednica još ne pokazuje dovoljan interes za ovu vrijednu zbirku i ispunjenje životnih želja Ivana Furdića. Nažalost, ono što si je najviše priželjkivao (odar u vlastitom domu i tradicionalni sprovod) nije imao jer je umro i pokopan gotovo nezamjetno početkom svibnja 2018. godine.

 

 

 
comment 

KOMENTARI

Komentari

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

Podravske širine