Banke u Đurđevcu nakon 1945. godine


1
Fotografija iz zbirke Matije Vogrinčića

Prva banka u Đurđevcu nakon Drugoga svjetskog rata otvorena je 1946. godine u Nöthigovoj kući, pod imenom Narodna banka FNRJ, filijala 445 Gjurgjevac. Ubrzo nakon toga preseljena je u današnju zgradu FINA-e.

2
Razglednica iz zbirke Martina Mahovića

Zapravo, ta je zgrada i građena za potrebe banke. Prema saznanjima koja imamo, Komunalna banka u Đurđevcu spominje se 1948. godine na čelu s direktorom Matanićem. Istoimenu banku srećemo i 1954. godine. Tada je direktor banke bio Ivan Tomljenović, blagajnik Matija Miholek a službenici Pavao Sabolović, Marijana Sestrić, Marija Fendt i Ignac Nikša. Većina ovih zaposlenika nalazi se i na priloženoj fotografiji.

3
Razglednica iz zbirke Martina Mahovića

Snimljena je zasigurno nakon 1954. godine. Uredi banke smješteni su na katu a u prizemlju djelovao je SDK (Služba društvenog knjigovodstva), kasnije ZAP (Zavod za platni promet), preteče današnje FINA-e. U spomenutoj zgradi poslije su djelovale i neke druge banke, kao na primjer, filijala Komercijalne banke i štedionice iz Koprivnice (1968.). Direktor banke je Ivan Tomljenović a predsjednik Savjeta radne zajednice Dušan Koščić. Od 1974. godine banka mijenja ime u Podravska banka. Nakon toga, Podravsku banku preuzima Zagrebačka banka, te se seli u novu zgradu 1979. godine.

 

5 6

 
comment 

KOMENTARI

Komentari

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

Podravske širine