Učitelj Ivan Đurišević (1897. – 1956.)


2
Fotografija iz zbirke Matije Vogrinčića

Zasad imamo malo saznanja o učitelju Đuriševiću. Rođen je 25. kolovoza 1897. u Đurđevcu. Pamtimo ga kao jednog od osnivača Društva za unapređenje (uljepšanje) mjesta u Đurđevcu (1941.) u kojem je bio tajnik (1942.) i predsjednik tehničkog rukovodstva (1955.), a od 1945. godine i voditelj mjesnog groblja, kojim je Društvo upravljalo.

3
Snimio Marijan Slunjski

Jedan je od zaslužnih za današnji izgled i uređenje naselja i groblja. Njegovo ime nosi ulica u kojoj je gradsko groblje a na mrtvačnici podignuta mu je spomen ploča. U tom pogledu bilo je možda i zaslužnijih pojedinaca unutar društva, ali je ipak prevagnula njegova politička podobnost, tako da su najveće zasluge pripisane njemu. Prva supruga Zlata Muić (1898. – 1928.), druga Zdenka udova Grubačević rođ. Vaso (1903.), poreska činovnica. Umro je u Zagrebu 20. studenoga 1956. godine.

 
comment 

KOMENTARI

  • vladimir reply  Odgovori

    pod njegovim nadzorom u tadašnjem rasadniku u đurđevcu se je ispitivala đurđevačka trorotka,odnosno ferenčićeva trorotka kako su je zvali u to vrjeme.nakon što ju je otkrio ivan ferenčić na prostoru nekadašnje male stanice u đurđevcu.ivan đurišević je stanovao u kući preko puta današnje vukove trgovine u ulici stjepana radića.

    2. ožujka 2017. u 22:40

Komentari

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

Podravske širine