„Domači kukruz“


1
https://www.kupindo.com/Seme/31662285_Zuti-beli-i-crveni-kukuruz-domaci

Kukuruz, jedna od tradicionalnih ratarskih kultura, u Đurđevcu se naziva kukruz. Stabljika je betvo, ili kukruzina, lišće perje, klip lat, komušina luščijne, okomak kocen, svila mustači a metlica kečka. Upotrebljavao se za ljudsku prehranu (kruh, žganci, kaša, trenc, zlevanka…) i za stoku. Žganci kao tradicionalno narodno jelo svoj okus mogli su zahvaliti samo kvaliteti kukuruza i dobroj meljavi na mlinskom kamenu.

2
https://www.kupindo.com/Seme/31662285_Zuti-beli-i-crveni-kukuruz-domaci

Danas takvog kukuruza jedva da se igdje može naći. Zovemo ga zajedničkim imenom starinski kukruz, iako u njega možemo svrstati nekoliko danas nam poznatih starih sorta. To su uglavnom bili tvrdunci i zubani različitih boja zrna i uglavnom z belem kocenom. Jedna od poznatijih sorata je čikvandinec, odnosno Činkvantin, sitnozrni kukuruz malih klipova, koji dozrijeva za 50 dana. Samo mu ime govori da je porijeklom iz Italije, a u našem kraju sadio se od 1840-ih. Spadao je u rane sorte, kao i Pignoletto i Hangari. 3Drugu pak sortu nazivali su osmak, jer mu se klip sastojao od osam redova zrnja. Možda je riječ o sorti Sikulac (Szeker), koja je također imala osam redova zrnja. Sadio se i francuski Kralj Filip, također rana sorta. Od kasnih zabilježeni su križevački domaći te ugarski Putyi i Šaghi. Stariji se sjećaju još i hrvatice i stodanca, koji je dozrijevao u sto dana. Kukuruz kokičar naziva se trentaš. U narodu postoje različita imena starih sorta, pa ima primjera da svaki kraj u Hrvatskoj različito naziva jednu te istu sortu.

 

 
comment 

KOMENTARI

Komentari

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

Podravske širine