Svećenik Ferdinand Kubović (1870. – 1918.)


Svećenik Ferdinand (Ferdo) Kubović zbog više činjenica može biti zanimljiv Podravcima. Naime, dvije njegove najdulje svećeničke službe vezane su za Đurđevec i Ferdinandovec, pa možemo zaključiti da je ovaj rođeni Đakovčanin u ovome dijelu Podravine proveo 18 godina službe. Bile su to ujedno i njegove posljednje godine života jer je umro u Ferdinandovcu na samu obljetnicu osnutka toga naselja i to od španjolske gripe koja je krajem 1918. godine odnijela na tisuće života.

Rođen je u Đakovu 9. svibnja 1870. godine u obitelji gostioničara Ferdinanda i Julijane Kubović rođ. Toplak. Nakon što je zaređen za svećenika 1893. godine sljedećih je godinu dana bio kapelan, odnosno duhovni pomoćnik u Svetom Jurju u Trnju. Nekoliko godina kasnije, točnije 1900. godine započeo je kapelansku službu u župi svetog mučenika Jurja u Đurđevcu. Ondje je s drugim kapelanima pomagao već ostarjelom župniku Josipu Banješu. Štoviše, brinuo je o župniku Banješu u njegovim  zadnjim danima života kada ga je svakodnevno pričešćivao, čitao mu naglas i molio uz njega. Kapelana Kubovića je župnik Banješ oporučno zadužio za brigu oko sprovodnih obreda i imenovao izvršiteljem svoje oporuke. Nakon smrti župnika Josipa Banješa, točnije 23. listopada 1908. godine, Kubović je imenovan privremenim upraviteljem đurđevečke župe sve dok 9. veljače 1909. godine za župnika nije došao Deziderije Radovanić, dotadašnji župnik u Ferdinandovcu. Istog je dana Ferdinand Kubović imenovan upraviteljem ferdinandovečke župe, pa to je bila svojevrsna zamjena.

Kubovićeva župnička služba u Ferdinandovcu nije potrajala niti punih 10 godine jer je pred kraj 1918. godine umro kao žrtva španjolske gripe navršivši tek 48 godina. Bilo je to 9. studenoga 1918. godine, odnosno na dan obljetnice osnivanja naselja Ferdinandovec (9. studenoga 1844. godine). Župnik Kubović pokopan je dva dana kasnije na groblju u Ferdinandovcu, a sprovod je vodio župnik i dekan iz Đurđevca Nikola Medvedec. Kubovića je u Ferdinandovcu naslijedio župnik Adolf Blaga.

 
comment 

KOMENTARI

Komentari

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

Podravske širine