![abdovina-sambucus-ebulus-l](https://i0.wp.com/podravske-sirine.com.hr/wp-content/uploads/2016/11/Abdovina-Sambucus-ebulus-l-300x282.jpg?resize=300%2C282)
Abdovina ili hebd (Sambucus ebulus L.), kako ju zovu Podravci, zeljasta je biljka do dva metra visoka. Raste na vlažnim mjestima uz rubove šuma i putove, te na šumskim čistinama. Listovima nalik je bazgi, a bijeli ili ružičasti cvjetovi sakupljeni su u cvatove na vrhu stabljike. Biljka je gorka okusa a njezin neugodan miris tjera insekte. Plodovi imaju slatkast i trpak okus. Plod je crn i bobičast. Ljekovita svojstva cvijeta djeluju na liječenje gljivičnih bolesti kože, naročito na nožnim prstima ispod noktiju (list i plod), smiruju kašalj, djeluju na živac, dobar su diuretik, izazivaju pojačano znojenje, pomažu kod reumatskih poteškoća i snižavaju tlak.
![abdovina](https://i0.wp.com/podravske-sirine.com.hr/wp-content/uploads/2016/11/abdovina-300x225.jpg?resize=300%2C225)
Također ljekovit je plod, list i korijen, koji mnogostruko djeluju na razne bolesti i zdravstvene poteškoće, da ih dalje ne nabrajamo. Međutim, veoma je bila neobična druga njezina primjena kod starih Podravaca. Naime, od crnih bobica pekli su – rakiju. Doduše, nisu to radili svake godine, već samo u nedostatku šljivovice. O tome postoji podatak iz 1883. godine. Vjerojatno su pekli plodove, dok se cvijet, korijen i plod stavljali u komovicu radi okusa.
![abdovina-1](https://i0.wp.com/podravske-sirine.com.hr/wp-content/uploads/2016/11/abdovina-1-300x150.jpg?resize=300%2C150)
KOMENTARI