Marijan Slunjski (1962. – 2018.)


Marijan Slunjski rođen je 3. ožujka 1962. godine. Školovao se u Đurđevcu, Križevcima i Zagrebu. Radio je u tvrtkama „Geofizika“ iz Zagreba i „Crostella“ iz Đurđevca. Aktivno je sudjelovao u obrani Republike Hrvatske tijekom Domovinskog rata. Posljednje desetljeće života neprestano je provodio u svojem voljenom Đurđevcu ispunjavajući svoje umirovljeničke dane strašću prema fotografiji.

Ljubav prema fotografiranju gajio je od osnovnoškolskih dana kada je pohađao foto-tečaj i kada mu je otac kupio prvi fotoaparat. Ozbiljno bavljenje fotografijom vezano je za posljednje desetljeće života kada je doživio priznanje među fotografima i publikom na različitim foto-natječajima. Štoviše, osvajao je i nagrade, a u fotografiranju je bio neumoran. Rodni grad Đurđevec, pogotovo utvrda Stari grad kao njegov prepoznatljivi simbol, kao i čitava Podravina s rijekom Dravom, Peskima, konakima, šumama i goricama na Bilogori bili su mu vječita inspiracija. Biciklom je svakodnevno znao prevaljivati više desetaka kilometara kako bi došao do svojih omiljenih destinacija i snimio svoje omiljene motive ili zabilježio promjene godišnjih doba, različite događaje i ljude. Istodobno je fotoaparatom pratio gotovo sve službene i neslužbene događaje i aktivnosti u gradu Đurđevcu, pa i šire, kao rijetko koji fotograf s ovoga područja. Pri tome nije štedio vrijeme, svoje zdravlje niti skromna sredstva kojima je raspolagao. Svoje je fotografije nesebično dijelio sa svima zainteresiranima bilo u osobnom kontaktu ili putem društvenih mreža, pogotovo Facebooka. Pokrenuo je 2014. godine stranicu „Podravske širine“ gdje je bio jedan od trojice urednika zadužen prvenstveno za opremanje fotografijama. Njegovim fotografijama opremljene su internetske stranice Župe svetog Jurja u Đurđevcu, a dijelom i Grada Đurđevca. Rijetko koga su u Đurđevcu i okolici radovi Marijana Slunjskog ostavljali ravnodušnim. Dokumentarističke fotografije stvarao je i zbog ljubavi prema prošlosti pa ga moramo pamtiti i kao vrijednog kolekcionara starina i zaljubljenika u hrvatsku povijest.

Sudjelovao je na nekoliko skupnih izložbi, a u travnju 2016. godine, povodom proslave Dana grada Đurđevca i blagdana svetog mučenika Jurja u Đurđevcu imao je svoju prvu, a nažalost i posljednju, samostalnu izložbu pod nazivom „Fotografijom oko Ringa“. Odlukom Gradskog vijeća Grada Đurđevca nagrađen je 2017. godine javnim priznanjem Povelja Grada Đurđevca za iskazanu predanost u dokumentiranju važnih događaja u Đurđevcu. Umro je nakon kratke i teške bolesti 31. ožujka 1018. godine.

 

 
comment 

KOMENTARI

  • Ludmila Pocza reply  Odgovori

    Hvala vam na IN MEMORIAN Marijanu Slunjskom, našem Fb prijatelju, sa kojime smo rado razovarali Facebookom. Šaljem mu u drugu dimenziju <3

    25. travnja 2018. u 22:13

Komentari

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

Podravske širine