Fabijan Kovač (1873. – 1961.) iz Virja


Naslovna stranica rukopisa Fabijana Kovača o povijesti Virja (preuzeto iz članka Mire Kolar-Dimitrijević objavljenog u Podravskom zborniku 2007.).

Sveučilišna profesorica Mira Kolar-Dimitrijević u svojem je članku objavljenom u Podravskom zborniku 2007. godine prikazala život i djelo Virovca Fabijana Kovača (1873. – 1961.) kojeg možemo smatrati kroničarem Virja i Siska. Fabijan Kovač rođen je u Virju 9. siječnja 1873. godine kao jedno od desetero djece Matije Kovača (1842. – 1906.) i Marije Kovač rođ. Prelogović (1839. – 1916.). Bio je jedini dječak u mnogobrojnoj obitelji koji je preživio dječju dob (trojica braće umrli su kao djeca), a sestre su se poudale u Virju. Fabijan Kovač kao mladić jedno vrijeme radio je u Virju i Kloštru Podravskom, a 1892. godine preselio je u Sisak gdje je proveo svoj radni vijek i ostavio značajan trag u društvenom životu grada. Bio je zaposlen u sisačkom gradskom poglavarstvu, a od 1897. godine do umirovljenja 1928. godine radio je kao blagajnik, računovođa i računarski savjetnik. Istodobno radio je u Štednoj i predujmovnoj zadruzi za grad i kotar Sisak i to najprije kao pomoćni činovnik, zatim knjigovođa i na kraju kao ravnatelj.

Bio je aktivni član, tajnik i potpredsjednik sisačkog Hrvatskog pjevačkog društva Danica povodom čije je 60. obljetnice postojanja 1929. godine sastavio i objavio prigodnu Spomenicu. Kao aktivni pjevač u zboru nastupao je na različitim svečanostima diljem domovine. Osim toga, Fabijan Kovač bio je član Sisačkog biciklističkog društva i Dobrovoljnog vatrogasnog društva. Godine 1925. objavio je svoju prvu knjigu o Sisku i to na temelju podataka iz Sisačkih novina i Zapisnika Gradskog poglavarstva, a i na temelju svojeg osobnog angažmana u radu Gradskog poglavarstva. Iako je bio umirovljen već 1928. godine nije prestao biti aktivan u društvenom životu Siska, a pogotovo se posvetio pisanju. Rukopisna ostavština Fabijana Kovača koja se čuva u Muzeju grada Siska predstavljena je u obliku monografije 2008. godine

Trajno je zadužio Virovce sastavljanjem kronike Virja u kojem je zabilježio povijest Virja od 1840. do 1940. godine, a koja je naslovljena Iz stogodišnje prošlosti mjesta Virja 1840. – 1940. Rukopis se sastoji od 14 poglavlja na 106 stranica. Tako se ovdje nalaze podaci o starijoj povijesti Virja, krajiškom razdoblju, okolišu Virja, Ferdi Rusanu i virovskom Narodnom kazalištu, zatim o učiteljstvu, školi i župi u Virju kao i općenito o kulturnom, društvenom i gospodarskom životu u Virju kroz pregled djelovanja različitih društava i udruga. Posebna poglavlja posvećena su običajima i političkoj povijesti Virja, a posljednje poglavlje predstavlja abecedni popis Virovaca u intelektualnim zvanjima s osnovnim biografskim podacima o stotinjak žitelja Virja koji su obavljali neku javnu službu (svećenici, vojni časnici, profesori, pisari i drugi).

Fabijan Kovač bio je oženjen Jelkom Budicki i u tome je braku rođeno šestero djece. Umro je u Sisku 25. veljače 1961. godine. Zanimljivo je da jedna ulica u Sisku nosi ime Fabijana Kovača, dok se u Podravini, odnosno u rodnom mu Virju, za njega gotovo niti ne zna.

 
comment 

KOMENTARI

Komentari

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

Podravske širine