Mr. sc. Branko Kranjčev


 

Mr. sc. Branko Kranjčev (snimio Marijan Slunjski 2014. godine)

Istaknuti prosvjetni i kulturni djelatnik te vrijedni istraživač povijesti našičkog kraja mr. sc. Branko Kranjčev rođen je u Đurđevcu 6. ožujka 1936. godine. Sin je poznatog đurđevečkog prosvjetnog i kulturnog djelatnika dr. Ivana Kranjčeva i njegove supruge Anastazije Kranjčev rođ. Lončar. Branko Kranjčev djetinjstvo je proveo u Đurđevcu gdje je završio osnovnu školu. Stručno obrazovanje stekao je u učiteljskoj i višoj pedagoškoj školi te na Filozofskom fakultetu u Zagrebu gdje je 1970. završio studij pedagogije i sociologije. U Zagrebu je 1977. završio i poslijediplomski studij muzeologije. Čitav radni vijek, točnije od 1955. do 1999. godine bio je u prosvjetnoj struci.

Životom i radom vezan je za Našice gdje je radio od 1960. godine. Od završetka studija sustavno se bavi istraživanjem povijesnog, kulturnog i prirodnog naslijeđa našičkog kraja. To je rezultiralo nizom objavljenih radova, pripremanjem izložbi i formiranjem bogate kolekcije arheološkog, geološkog i kulturno-povijesnog materijala. Dugogodišnji je suradnik Zavičajnog muzeja u Našicama i jedan od utemeljitelja njegovog arheološkoga i prirodoslovnoga odjela.

Mr. sc. Branko Kranjčev vrlo je plodan pisac. Objavio je stotinjak znanstvenih, stručnih i publicističkih članaka u brojnim časopisima pedagoške, muzeološke i povijesne struke. Autor je osam knjiga (objavljenih između 1980. i 2015. godine), desetak brošura od kojih su neke doživjele višestruka izdanja. Osnovao je i uređivao prvi školski list u Našicama Iskre, a kao pročelnik Povjerenstva za izdavačku djelatnost Ogranka Matice hrvatske u Našicama potaknuo je izlaženje Našičkog zbornika i uredio neke od prvih brojeva. Živi i radi u Našicama.

 
comment 

KOMENTARI

Komentari

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

Podravske širine