Najstarije raspelo na groblju u Đurđevcu


Fotografirao Nikola Cik u srpnju 2015. godine.

Pošto su na gradskom groblju u Đurđevcu sačuvani tek poneki nadgrobni spomenici iz druge polovine XIX. stoljeća, najstarijim arhitektonskim spomenikom na tome groblju možemo smatrati kameno raspelo iz 1850. godine. Ono potječe iz doba prvog proširenja groblja sredinom XIX. stoljeća. Prema podacima iz Župne spomenice, groblje je tada produljeno i blagoslovljeno 19. studenog 1849. godine kada je na tom dijelu ukopan mještanin Mijo Turbelija. Čini se da je to produljenje bilo u smjeru sjevera na račun oranice i livade mještanina Đure Fučka (kbr. 362), pa bi to bio današnji početni dio groblja. Sljedeće, 1850. godine, dana 16. svibnja, Martin Mihinić postavio je kameni križ koji i danas stoji na najvišoj stazi na groblju i predstavlja vjerojatno najstariji spomenik na današnjem groblju. U gornjem je dijelu raspelo na kojem se ispod korpusa nalazi skulptura Blažene Djevice Marija, a na postolju je imitacija ploče s natpisom „Pokoj vječni daruj im Gospodine i svjetlost vječna svijetlila im“ koji vjerojatno ne odgovara originalu. Uz križ je i grob obitelji Mihinić sa sačuvanim starim nadgrobnim spomenicima. Križ je vjerojatno bio orijentiran suprotno današnjem položaju jer bi ovako gledao na poljoprivredne površine izvan groblja i suprotno čitavom groblju (jer se nalazio uz rub). Vjerojatno je prilikom izgradnje današnjeg glavnog ulaza u groblje primijenjena orijentacija ovog križa.

Graditelj ovog raspela Martin Mihinić rođen je u Đurđevcu 1803. godine u poznatoj i mnogobrojnoj đurđevečkoj obitelji Mihinić (nadimak Dorini) koja se bavila ugostiteljstvom (posao su vodili Martinov otac Mato, brat Đuro i nećak Đuro). Martin Mihinić je kao mjesni trgovac bio uvaženi član Prvog obrtničkog ceha u Đurđevcu jer je svojim potpisom ovjeravao Upisnik cehovskih pristojbi 1830-ih i 1840-ih godina. Umro je iste godine kada je postavio križ. Iz druge loze obitelji Mihinić u XIX. stoljeću potekla su četvorica svećenika.

Prema tekstu Nikole Cika „Povijest gradskog groblja u Đurđevcu“, Podravski zbornik 41/2015. Koprivnica: Muzej grada Koprivnice, 2015., str. 73-96

 

 
comment 

KOMENTARI

Komentari

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

Podravske širine