Košarkaški klub Podravac iz Virja

U Virju je 19. veljače 1975. godine osnovan Košarkaški klub Podravac zahvaljujući kojem se Virje smatra „najkošarkaškijim“ selom u Hrvatskoj. Počeci aktivnog igranja košarke u Virju vezani su uz virovske đake i studente, a osnivanje kluba treba promatrati u kontekstu procvata košarke u Hrvatskoj 1970-ih godina. Inicijatori osnivanja kluba bili su Josip Petričec, Mirko Drmenčić i Dragutin Glavnik, a osnivačka skupština je održana u Sportskom domu na željezničkoj stanici. Počeci su bili teški i vezani uz sportske terene virovske osnovne škole. Drmenčić i Petričec bili su prvo treneri. Prvu utakmicu su košarkaši Podravca odigrali 5. travnja 1975. godine.

KK0002Podravac se najprije natjecao u Podravskoj ligi, a nakon osvajanja prvog mjesta 1981. plasirao se u Ligu Zajednice općina Bjelovar-Varaždin. Iste godine je osnovana juniorska, a 1983. i kadetska selekcija. Zlatno doba kluba je razdoblje od 1987. do 2013. godine kada je predsjednik bio Mirko Lukić. Od 1987. do 1990. trener kluba bio je Đuro Tomrlin. Uslijedili su neslućeni uspjesi. KK Podravac proglašen je najboljim sportskim kolektivom općine Đurđevac za 1988. godinu. Najveći uspjeh bio je plasman u Hrvatsku regionalnu ligu centar. Uz to im je u trajno vlasništvo pripao pehar Košarkaškog saveza Podravine jer su tri puta zaredom osvojili Kup. Najviše nastupa (438) imao je Mirko Hrženjak koji je danas trener kluba. Deset godina su crveno-bijeli proveli kao domaćini u đurđevečkoj sportskoj dvorani, da bi 2000. preselili u Molve, a Virje je školsku-sportsku dvoranu dobilo 2006. godine.

martinjski_kupVirovske košarkaše nekad i sada karakteriziraju borbenost, čvrsta i disciplinirana igra, jaka obrana i maštoviti napadi. Godine 1984. započelo je i organizirano igranje ženske košarke u Virju, godine 2000. započeli su ozbiljni treninzi, a 2013. registriran je Ženski košarkaški klub Podravac.

(Prema tekstu Željka Horvata „Virje – ‘najkošarkaškije’ selo u Hrvatskoj“ objavljenom u Podravskom zborniku 41, 2015.)

KK

Možda će Vam se svidjeti...

Odgovori

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!