Košarkaški klub Podravac iz Virja


U Virju je 19. veljače 1975. godine osnovan Košarkaški klub Podravac zahvaljujući kojem se Virje smatra „najkošarkaškijim“ selom u Hrvatskoj. Počeci aktivnog igranja košarke u Virju vezani su uz virovske đake i studente, a osnivanje kluba treba promatrati u kontekstu procvata košarke u Hrvatskoj 1970-ih godina, te osnivanja klubova u Koprivnici, Virovitici i Đurđevcu. Inicijatori osnivanja kluba bili su Josip Petričec, Mirko Drmenčić i Dragutin Glavnik, a osnivačka skupština je održana u Sportskom domu na željezničkoj stanici. Osim Virovaca Mirka Bušića i Mirka Cika, predsjednika i tajnika Športskog društva „Podravac“, skupštini su uz osnivače Josipa Petričeca, Mirka Drmenčića i Dragutina Glavnika, prisustvovali i Željko  Pokec, Stjepan Hrženjak, Stjepan Cik, Ivan Dragica, Mirko Lukić (Đuka) i Mirko Lukić (Lukas), te Željko Šestak iz Gornje Šume i Ivan Petras, Mladen Horvat i Zlatko Vedriš iz Novigrada Podravskog. Počeci su bili teški i vezani uz sportske terene virovske osnovne škole. Drmenčić i Petričec bili su prvo treneri. Prvu utakmicu su košarkaši Podravca odigrali 5. travnja 1975. godine.

KK0002Podravac se najprije natjecao u Podravskoj ligi, a nakon osvajanja prvog mjesta 1981. plasirao se u Ligu Zajednice općina Bjelovar-Varaždin. Iste godine je osnovana juniorska, a 1983. i kadetska selekcija. Zlatno doba kluba je razdoblje od 1987. do 2013. godine kada je predsjednik bio Mirko Lukić. Od 1987. do 1990. trener kluba bio je Đuro Tomrlin. Uslijedili su neslućeni uspjesi. KK Podravac proglašen je najboljim sportskim kolektivom općine Đurđevac za 1988. godinu. Osvajanjem prvoga mjesta u sezoni 1988/89. plasirali su se u Hrvatsku regionalnu ligu Centar, te nadalje uspješnim igrama napredovali sve do Prve hrvatske košarkaške lige A-1 u sezoni 1996/7. Takav uspjeh ostat će zauvijek zapamćen jer nijedan klub dotad nije dospio do prve lige iz tako malog mjesta, u odnosu na ostale klubove iz najvećih hrvatskih gradova. KKPlasman u prvu ligu ostvarili su: Velimir Mudri, Damir Vujanović, Zoran Nikolić, Mario Dundović, Izet Čaldarević, Božidar Slobodnjak, Mario Pintar, Saša Mlakar, Mario Lovrinović, Tomislav i Zlatko Brcković i Danijel Magdić, a na čelu s trenerom Marinom Zirdumom. Najviše nastupa (438) imao je Mirko Hrženjak koji je danas trener u klubu. Deset godina su crveno-bijeli proveli kao domaćini u đurđevečkoj sportskoj dvorani, da bi se 2000. preselili u Molve, a Virje je školsku-sportsku dvoranu dobilo 2006. godine.

Virovske košarkaše nekad i sada karakteriziraju borbenost, čvrsta i disciplinirana igra, jaka obrana i maštoviti napadi. Godine 1984. započelo je i organizirano igranje ženske košarke u Virju, godine 2000. započeli su ozbiljni treninzi, a 2013. registriran je Ženski košarkaški klub Podravac.

Izvori: HORVAT, Željko. „Virje – ‘najkošarkaškije’ selo u Hrvatskoj“, Podravski zbornik, 41, Koprivnica, 2015.; BABIĆ, Miroslav i Željko HORVAT. „Košarkaški klub „Podravac“ iz Virja 1975. – 2018.“, Virje na razmeđu stoljeća, zbornik 8, Virje, 2018.; https://virje.hr/galerije/kk-podravac/)

 

 
comment 

KOMENTARI

Komentari

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

Podravske širine