Obramba Blažene Djevice Marije u Virju


Pri obnovi glavnog oltara u župnoj crkvi svetog biskupa Martina u Virju 1867. godine ponovno je na njegov vrh postavljen drveni kip  (reljef) koji je ranije bio skinut jer se raspukao po sredini. Očito je tako neko vrijeme stajao zabačen pa se tada pružila prilika restauraciju, obnovu i ponovno izlaganje na štovanje. Pri tome su važnu ulogu imale tri sestre, kako ih naziva župnik, pobožne žene iz Virja: Doroteja Suhan rođ. Vranić, Barbara Benkek rođ. Vranić i Katarina Mesarov rođ. Vranić. One potječu iz iste obitelji; Doroteja i Barbara bile su sestre (kćeri Franje i Rozalije Vranić), a Katarina im je bila sestrična (kćer Franjinog brata Mate i supruge mu Veronike). One su svojim novčanim darovima platile majstora rezbara i zlatara Jakoba Bizjaka koji je obnovio kip (reljef), obojio ga i vratio mu stari sjaj kako bi ponovno mogao biti postavljen na glavni oltar.

Prema Jurju Batelji skulptura na vrhu glavnog oltara u župnoj crkvi sv. Martina u Virju jedan je od najzanimljivijih prikaza Bogorodice Zaštitnice u našim krajevima. Marija je prikazana kao okrunjena žena u stojećem položaju u modroj odjeći sa zlatnim plaštem pod kojim su u različitim položajima prikazani zaštićeni vjernici. S desne strane su ženski likovi, a s lijeve muški (papa, plemić, crkveni velikodostojnik i drugi). Skulptura je ukrašena i zrakama svjetlosti koje upotpunjuju pozadinu čitavog prikaza.

Batelja, Juraj, Petra Batelja. Bogorodica – Zaštitnica u Hrvata, teološki i povijesnoumjetnički pristup. Zagreb: vlastita naklada, 2013.

 
comment 

KOMENTARI

Komentari

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

Podravske širine