Nadgrobni spomenici Marije Kucel i Đure Južnića


Nadgrobni spomenik Marije Kucel snimio Marijan Slunjski 2015. godine.

Svakome tko se našao na središnjem dijelu gradskog groblja u Đurđevcu i koga zanima grobljanska arhitektura pogled je zastao na nadgrobnom spomeniku Marije Kucel (1885. – 1907.). Grobni humak okružen je betonskim okvirom, a nad njim stoji četverodijelni nadgrobni spomenik od bijelog mramora. Iako je spomenik obasut mahovinom i lišajevima vidljiva je elegantna profilacija središnjeg dijela na kojem je lako čitljiv natpis i vidljiva fotografija pokojnice. Mnogima se nameće pitanje tko je bila lijepa djevojka Maria Kucel koja je rođena 15. prosinca 1885., a umrla 21. srpnja 1907. godine i zašto je umrla tako mlada? Marija Kucel rođena je u Đurđevcu 15. prosinca 1884., a ne 1885. godine kako piše na spomeniku, u građansko – obrtničkoj obitelji Ivana Kucela (1860. – 1943.) i Marije Kucel rođ. Čačić (1862. – 1936.). Kuća obitelji lončarskog obrtnika Ivana Kucela bila je na početku današnje Basaričekove ulice.

Marija Kucel (1885. – 1907.)

Marija je bila njihovo drugo od ukupno petoro djece. Najstariji sin Franjo odselio je u Zagreb gdje je umro oko 1960. godine, Stjepan (1889. – 1962.) živio je u Virju, Josip (rođen 1887. godine) je nestao u Prvome svjetskom ratu, a Josefina (rođena 1891. godine) umrla je kao dijete. Marija Kucel umrla je 21. srpnja 1907. godine od tuberkuloze. Pokopana je sljedećeg dana na đurđevečkom groblju, a imućni i ožalošćeni roditelji podigli su joj lijepi nadgrobni spomenik.

Nadgrobni spomenik Đure Južnića snimio Marijan Slunjski 2015. godine.

Nekoliko je poveznica između gore opisanog nadgrobnog spomenika i onog Đure Južnića na suprotnoj strani glavne grobljanske staze. Naime, istoga dana, 21. srpnja 1907. godine u Đurđevcu je umro 10-godišnji dječak Đuro Južnić. Taj učenik II. razreda niže pučke škole toga dana je ustrijeljen – kako svjedoči matična knjiga umrlih – iako ne znamo u kakvim se to okolnostima dogodilo. Prema sudskom nalogu sljedećeg dana je nad njegovim tijelom izvršena obdukcija, a 23. srpnja je pokopan na središnjem dijelu groblja u Đurđevcu. Ožalošćena majka Katarina Južnić i njezini rođaci, obitelj đurđevečkog trgovca Antuna i Ane Južnić, nad Đurinim su grobom podigli nadgrobni spomenik neobična oblika s masivnom željeznom karikom koji ondje stoji i danas.

 
comment 

KOMENTARI

Komentari

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

Podravske širine