Slučaj obiteljskoga nasilništva iz 19. stoljeća


Mislite da je obiteljsko nasilništvo proizvod današnjega društva? Bilo je toga i prije, doduše puno manje nego danas. Ako je do njega i došlo, onda se ono nastojalo sakriti od okoline jer je to bila sramota za svaku obitelj. Nasilništvo je nekad ponajviše bilo proizvod prekomjerne količine popijenog vina ili rakije i nesređenih imovinsko-pravnih odnosa i nasljedstava. Evo jednog primjera iz Đurđevca objavljenog u lokalnim novinama 1895. godine:Picture3
„Magda Pavleković, teško bolesna, duže vrijeme ne može iz postelje, muž Jozo uskratio joj je svaku podvorbu, izvukao pod nje blazine i jastuke te pokućstvo i posuđe nekud posakrivao, a nju nemoćnu ubijedio da je ona to prodala. Noću 6. siječnja htio ju je zatući zdjelom, a iduću noć zaklati. Oružnici su ga uhitili i predali sudu.“ Učinkovito, i po kratkom postupku odmah iza rešetaka; bez natezanja sa socijalnim službama, sudcima i žalbama.
Epilog: Riječ je o Josipu i Magdaleni Pavleković rođ. Franković (kbr. 33). Ona je na kraju umrla 31. siječnja 1895. godine prirodnom smrću, ili od posljedica muževa maltretiranja.

 

 
comment 

KOMENTARI

Komentari

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

Podravske širine