Pil Presvetog Trojstva u Virju


Među najstarije sakralne spomenike u Virju spada pil Presvetog Trojstva koji se nalazi u parku pokraj župne crkve svetog biskupa Martina. Sudeći prema podatku istaknutom na pilu podignut je 1760. godine. No, 1927. godine pil je obnovljen i tada je postavljen novi betonski stup na kojem su izrađeni i novi reljefi četvorice svetaca.

Spomenik se sastoji od baze na koju se nastavlja stup na čijem vrhu je postavljena kamena skulptura koja prikazuje Presveto Trojstvo. Skulpturu čine likovi Boga Oca i Isusa Krista u sjedećem položaju na oblacima, a stopala im pridržavaju glave anđela. U rukama drže zemaljsku kuglu u koju je vertikalno utaknut križ. Iznad skulpture lebdi Duh Sveti u obliku goluba raširenih krila u čijoj su pozadini bile zrake svjetlosti, a danas se vidi samo potporni metalni štap.

Na četvrtastom stupu koji je u gornjem i donjem dijelu diskretno profiliran nalaze se reljefi četvorice svetaca. Početkom XIX. stoljeća zabilježeno je da su reljefno bili prikazani sljedeći sveci: sveti biskup Martin, sveti mučenik Juraj i sveti Rok. Povjesničar Paškal Cvekan prepoznao je 1975. godine na stupu reljefe ovih svetaca: sveti biskup Augustin, sveti biskup Martin, sveti Ivan Krstitelj i sveti arkanđeo Mihovil. S obzirom da su ispod likova svetaca i njihova imena u okvirima u obliku kartuša nije teško doznati o kojim je svecima riječ. Do promjena je vjerojatno došlo prilikom izrade novoga stupa kojeg je 1927. godine izradio domaći kamenar iz Virja Grga Kurtak. Novi stup izrađen je od betona i samoborskog šljunka, a na njemu je istaknuta godina 1927. Tada je na njega postavljena stara kamena skulptura Presvetog Trojstva koja je tom prilikom bila pozlaćena. Nova postava počiva na tri betonske stepenice koje su široko i pravilno okružene betonskim okvirom koji je ispunjen sadnicama cvijeća.

Staro postolje pila iz 1760. godine.

Stari stup, za kojeg je župnik ustvrdio da je bio istrošen (što bi značilo da je prijetila opasnost da se pil uruši), dugo je ležao pred župnom crkvom, da bi 1937. godine bio odložen u dvorištu župnog dvora. Danas se taj stup (na kojem se vidi dio biskupskog štapa kao ostatak reljefa jednog od svetaca) i kamena baza s dobro vidljivom 1760. godinom nalazi pred ulazom u zgradu virovskog muzeja i knjižnice, odnosno stare škole (krasotice).

Izvori:

Spomenica rkt. župe svetog biskupa Martina u Virju

Cvekan, Paškal. Virje. Virje, 1976.

 
comment 

KOMENTARI

Komentari

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

Podravske širine