Magistar Dražen Podravec iz Virja


Mr. Dražen Podravec rođen je u Virju 17. siječnja 1943. godine gdje je proveo ne tako lako djetinjstvo s obzirom da je rano ostao bez oca koji je umro 1954. godine. Unatoč tome, na djetinjstvo u Virju čuva mnogobrojne uspomene. Podravec se školovao u Virju i u Zagrebu (na Pedagoškoj akademiji). Prvo zaposlenje kao učitelj pronašao je u Gornjem Jesenju u pitomom Hrvatskom Zagorju. Godine 1968. vratio se u Virje gdje je nastavio raditi kao učitelj. Zasnovao je obitelj i bio aktivan u kulturnom životu mjesta, pogotovo u HPD „Ferdo Rusan“. Kao ravnatelj Osnovne škole profesora Franje Viktora Šignjara u Virju službovao je 16 godina. Autor je dviju monografija o povijesti virovskoga školstva (objavljene 1999. i 2009. godine). Ovaj veliki ljubitelj prirode (pogotovo gorica) član je Družbe „Braća Hrvatskoga Zmaja“ i nosi naslov „Zmaj od Stare gore“.

Za društveni rad je 1997. godine nagrađen najvišim priznanjem općine Virje „Plašt svetoga Martina“, a 2009. godine je dobio „Nagradu za životno djelo Koprivničko-križevačke županije“. Za dugogodišnji pedagoški rad dobio je nagradu „Ivan Filipović“, a nositelj je i Ordena Danice hrvatske s likom Antuna Radića za pedagoški rad. Prigodnom 70. obljetnice života Dražena Podravca 2013. godine je u Virju bio organiziran znanstveni kolokvij njemu u čast, a objavio je i knjigu „Sjećanja – autobiografski zapisi jednog učitelja“ i time ostavio divnu uspomenu na svoj dosadašnji život i rad.

 
comment 

KOMENTARI

  • Durdica Ramqaj reply  Odgovori

    Draženu Podravcu kao mom Virovcu i pedagoškom kolegi iskreno čestitam i drago mi je čuti sve najljepše o njemu i njegovom kulturno-pedagoškom radu .

    27. prosinca 2017. u 21:29

Komentari

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

Podravske širine