Franjo Milinković (1789. – 1860.)


MM 10 djurdevac 044
Razglednica s motivom đurđevečke župne crkve iz XIX. stoljeća (ustupio Martin Mahović).

Među najzaslužnije đurđevečke župnike uvrštavamo svećenika Franju Milinkovića koji je rođen 15. ožujka 1789. godine. Svećenikom je postao 1813. godine, a mladu je misu slavio u Rači gdje je službovao kao kapelan. Godine 1821. imenovan je župnikom u Đurđevcu. Ondje ga je kao mladog svećenika dočekala vrlo velika župa i po broju vjernika i po teritorijalnom opsegu, ali i ruševna župna crkva. Uz potporu crkvenih vlasti i uz veliku požrtvovnost i volju naroda prionuo je 1824. godine gradnji župne crkve u Đurđevcu. U samo nekoliko mjeseci sagrađena je lijepa barokna župna crkva posvećena svetom mučeniku Jurju koja je stajala u Đurđevcu sve do 1928. godine. Osim zbog gradnje župne crkve, ime župnika Franje Milinkovića zlatnim je slovima zabilježeno u povijesti Đurđevca jer je prije gotovo 200 godina započeo voditi župnu spomenicu u kojoj je zapisao vrlo vrijedne podatke o najstarijoj povijesti Đurđevca. Osim toga, 1826. godine osnovao je župno groblje u Đurđevcu na mjestu na kojem se ono i danas nalazi.

IMG_9232
Potpis Franje Milinkovića iz doba kada je bio đurđevečki župnik.

Franjo Milinković bio je uzoran svećenik i vrlo aktivan na kulturnom planu. Naime, kako je živio u doba hrvatskog narodnog preporoda, obilnim je doprinosima poticao stvaranje prvih kulturnih institucija u Hrvata. Tako je darovao novac za Maticu ilirsku (hrvatsku), Ilirski zavod sv. Jeronima u Rimu, Gospodarsko društvo, Narodni muzej i knjižnicu. Zanimljivo je da je Narodnom muzeju 1839. godine darovao zub mamuta izvađen iz rijeke Tise. Na dobrotvorne akcije poticao je i svoje kapelane, a koji su svi postali uzorni župnici (neki čak i kanonici) koje po dobrome pamte kronike župa u kojima su službovali. Vjerojatno je Milinković bio i vrsan odgajatelj mladih svećenika u koje je uspio usaditi i ideje hrvatskog narodnog preporoda.

Sam je Milinković 1851. godine imenovan zagrebačkim kanonikom i od tada je živio u Zagrebu u kanoničkoj kuriji br. 26 gdje je i umro 7. veljače 1860. godine. Dana 20. travnja 1854. godine primio je od kralja Franje Josipa I. odlikovanje Red željezne krune treće vrsti, istog dana kada je vladar Josipu Jelačiću podijelio grofovski naslov.

 

 

 

 
comment 

KOMENTARI

Komentari

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

Podravske širine