Plemićke obitelji u Virju


Kao i drugim krajevima mnogi ljudi u Podravini priželjkuju pronaći plemićko podrijetlo. Na veliku žalost mnogih to je neostvariva želja jer je u Podravini bilo vrlo malo plemićkih obitelji pošto su ovi krajevi stoljećima bili u sustavu Vojne krajine. No, pojedincima je upravo angažman u krajiškoj ili graničarskoj vojsci omogućilo stjecanje plemićke titule za sebe i svoje potomke. O mnogima od njih pisali smo na ovim stranicama, primjerice: Ivan Benko, Petar Trezić, Mijo Tišljar, Stjepan Prelogović i drugi. Svi oni živjeli su 18., 19. i 20. stoljeću i od vladara su dobili plemstvo zbog zasluga u bitkama.  Rijetko tko od njih nastavio je živjeti u Podravini te su i njihovi potomci danas daleko od zavičaja svojih plemenitih predaka.

Posebnu skupinu plemićkih obitelji nalazimo u Virju gdje  je u 19. stoljeću bilo nekoliko obitelji koje su mogle dokazati svoje plemstvo plemićkim poveljama. Uglavnom je riječ o doseljenim obiteljima iz drugih krajeva. Neke od tih obitelji bile su: Tuškaj, Šoš, Štauber i Pisačić. Nositelji tih prezimena i danas žive u Virju.

No, plemićkih obitelji bilo u Virju i u 17. i 18. stoljeću što doznajemo iz različitih pisanih povijesnih izvora. Neke od tih obitelji bile su: Kenđel, Senjan, Knezović i druge. Upravo je 18. rujna 1659. godine kralj Leopold II. Habsburgovac vojvodi Miji Knezoviću iz Virja podijelio plemstvo što je vidljivo iz povelje izdane toga dana.

 
comment 

KOMENTARI

Komentari

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

Podravske širine