Plemićke obitelji u Virju

Kao i drugim krajevima mnogi ljudi u Podravini priželjkuju pronaći plemićko podrijetlo. Na veliku žalost mnogih to je neostvariva želja jer je u Podravini bilo vrlo malo plemićkih obitelji pošto su ovi krajevi stoljećima bili u sustavu Vojne krajine. No, pojedincima je upravo angažman u krajiškoj ili graničarskoj vojsci omogućilo stjecanje plemićke titule za sebe i svoje potomke. O mnogima od njih pisali smo na ovim stranicama, primjerice: Ivan Benko, Petar Trezić, Mijo Tišljar, Stjepan Prelogović i drugi. Svi oni živjeli su 18., 19. i 20. stoljeću i od vladara su dobili plemstvo zbog zasluga u bitkama.  Rijetko tko od njih nastavio je živjeti u Podravini te su i njihovi potomci danas daleko od zavičaja svojih plemenitih predaka.

Posebnu skupinu plemićkih obitelji nalazimo u Virju gdje  je u 19. stoljeću bilo nekoliko obitelji koje su mogle dokazati svoje plemstvo plemićkim poveljama. Uglavnom je riječ o doseljenim obiteljima iz drugih krajeva. Neke od tih obitelji bile su: Tuškaj, Šoš, Štauber i Pisačić. Nositelji tih prezimena i danas žive u Virju.

No, plemićkih obitelji bilo u Virju i u 17. i 18. stoljeću što doznajemo iz različitih pisanih povijesnih izvora. Neke od tih obitelji bile su: Kenđel, Senjan, Knezović i druge. Upravo je 18. rujna 1659. godine kralj Leopold II. Habsburgovac vojvodi Miji Knezoviću iz Virja podijelio plemstvo što je vidljivo iz povelje izdane toga dana.

Možda će Vam se svidjeti...

Odgovori

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!