Cimbulaš Andrija Maronić iz Đurđevca


Andrija Maronić za cimbulama (foto: e-Podravina).

Najpoznatiji podravski glazbenik koji svira na tradicijskom instrumentu cimbulama je Andrija Maronić iz Đurđevca. Rođen je u Ždali 28. studenoga 1948. godine u obitelji u kojoj se tradicionalno njegovala glazba. Tako je od rane mladosti svirao u krugu drugih svirača iz obitelji, a onda na svadbama i drugim društvenim događanjima. Iako bez formalne glazbene naobrazbe zapažen je kao vrlo vješt svirač na cimbulama. Osim toga, graditelj je glazbala i kvalificirani ugađač klavira.

Svirao je i snimao glazbu sa svim značajnijim podravskim grupama i sastavima te nekim od istaknutih imena hrvatske glazbene scene. Neumorni je promotor tradicijske glazbe, a svirao je više puta i pred televizijskim kamerama te u koncertnoj dvorani Vatroslava Lisinskog u Zagrebu. Dugi niz godina, a i danas, redoviti je sudionik mnogih glazbenih i kulturnih događanja u gradu Đurđevcu i mnogim drugim mjestima.

Za ostvarene rezultate i dugogodišnji rad na području glazbene kulture Andrija Maronić je povodom Dana grada 2018. godine odlukom Gradskog vijeća Grada Đurđevca nagrađen javnim priznanjem Nagrada za životno djelo.

 
comment 

KOMENTARI

Komentari

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

Podravske širine