Toponimi po vrstama drveća u đurđevečkom kraju


Toponim Bukov jarak na zemljovidu iz 19. stoljeća.

Među mnogobrojnim toponimima u đurđevečkom kraju ističu su oni koji svoje ime duguju različitim vrstama drveća. Neki od tih toponima su vrlo stari, dok su neki novijeg postanka. Jedan od najstarijih takvih toponima je Jablanovec, kako se nazivaju oranice između Đurđevca i Virja. Taj se toponim spominje u pisanim povijesnim izvorima već sredinom 17. stoljeća. Danas nema niti traga jablanima koji su očito ovdje nekada rasli.

Nekoliko je takvih toponima vezano za vinogradarske predjeli pri čemu su najpoznatiji đurđevečki vinogradarski predjeli Veliki i Mali Kostajn ili jednostano Kostajn. Blizu Kostajna je i predio koji se zove Klen ili Pri klenu po rijetkoj vrsti drveta. Nedaleko je i predio koji Đurđevčani nazivaju Pri ruške. Uz čepelovečke vinograde je poljski predio Med brezinami. Breze su inače omiljena vrsta za stvaranje toponima jer i u Kalinovcu i na Grkinama (pokraj Đurđevca) postoji predio Brezovice. Na području Virja dio livada se naziva Topolove i Brestov grm, a dio Đurđevca se na katastarskim planovima zove Lipa.

Po voćkama su često imenovani toponimi pa i kod Molvi nalazimo oranice Ruška i livade Ruškovlje kod Virja. Osim sela Čerešnjevica, postoji i toponim Pri čerešne. U Đurđevcu postoji ulica koji se među narodom naziva Dudara.

Iako bi to bilo za očekivati, nema mnogo šuma koje nose ime po nekoj vrsti drveta. Primjer je šuma Svibovica i pokraj nje Svibovički jarek. Đurđevčani za park-šumu Borik, kao i za čitavo područje nekada prostranih Đurđevečkih peski koji su zasađeni crnogoricom koriste naziv Jelik.

Najviše toponima po vrstama drveća nalazi se na području konaka. To je razumljivo s obzirom na činjenicu da su konaki nastali krčenjem šuma. Prema dominantnoj vrsti drveća ili prema nekim markantnim stablima nastali su brojni toponimi za grede (povišena mjesta na kojima su smješteni konaki) ili za jarke kojima je prikupljan višak vode. To su: Bezgova greda, Bukova greda, Bukov jarek, Klenova greda, Grabrov jarek i Grabrova greda, Leskova greda, Lipova greda i Lipov jarek, Pod jaseni, Pri topole, Pri vezovom (bazgovom) zvirišču, Jalševa greda, Jasenovečki berek, Pri brestu i drugi. Neki od konaka nose naziv po drveću, primjerice Bukevje, Rastova greda, Glog, Rastje, Rakite i Drenovica (ako uzmemo u obzir da naziv vjerojatno potječe od drijenka).

 

 

 

 
comment 

KOMENTARI

Komentari

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

Podravske širine