Trgovac Dragutin Matiša iz Virja


Iskaznica - Copy
Preslika isprave Dragutina Matiše (iz knjige Martina Matišina).

Jedan od najpoznatijih trgovaca u Podravini bio je Dragutin Matiša iz Virja. Umro je 12. travnja 1990. godine. Iako je porijeklom iz Virja gdje je 1873. godine rođen njegov otac Lovro, Dragutin Matiša je rođen 26. travnja 1904. godine u Đurđevcu gdje je otac radio kao mlinar u paromlinu. U braku s Katicom Fancev (1910.-1996.) rodile su mu se kćerke Ljubica i Nada.

Trgovina - Copy
Iz knjige “Virje na kraju XX. stoljeća”.

U Virju kao razvijenom trgovačkom mjestu u Podravini, Dragutin Matiša vodio je nadaleko poznatu trgovinu mješovite robe. Povjesničarka Mira Kolar opisuje ga kao suhonjava čovjeka, uvijek obučenog u plavu kutu pa je izgledao poslovan i ozbiljan, kakav je doista i bio. S druge strane, suprugu Katicu opisuje kao veselu i prpošnu ženu vještu u trgovanju. O opremljenosti njihove trgovine svjedoči nadaleko raširena izreka: „Pri Matiši možeš dobiti sve od igle do lokomotive“. Zahvaljujući spretnosti u trgovinu Matiše su bili vjerojatno najuspješniji ljudi u Virju 1940-ih godina, a i kasnije.

IMG_3774
Grob obitelji Matiša u Virju (fotografirao Nikola Cik).

Dragutin Matiša uspješno je vodio trgovinu i u teškim godinama Drugog svjetskog rata kada je držao robu koja se inače nije mogla nabaviti u ratnim okolnostima. Kasnije su prodavali, bicikle, motocikle, željeznu robu i naftne proizvode. Stekli su kapital pa su kupili kuću u Zagrebu i sagradili kuću s trgovinom u središtu Virja. Razonodu su nalazili u prostranom vinogradu gdje je klet koja je nalik pravoj vili. Trgovac Dragutin Matiša počiva na groblju svetog apostola Jakoba u Virju među grobovima rodbine i predaka svoje supruge.

 

 
comment 

KOMENTARI

Komentari

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

Podravske širine