General Stjepan pl. Prelogović iz Virja (1857. – 1926.)


Virje je stoljećima bilo u sastavu Vojne krajine i zahvaljujući toj činjenici iz tog je mjesta poteklo mnogo profesionalnih vojnika. Među njima je i general Stjepan Prelogović koji je rođen u Virju 24. prosinca 1857. godine. Potječe iz stare i dobrostojeće virovske zadruge s kbr. 97 gdje su živjeli njegovi roditelji Đuro (1819.-1902.) i Marija rođ. Ferenčić (1818.-1897.). Stjepan Prelogović je u rodnom Virju stekao osnovno obrazovanje, nakon čega je polazio časničku školu i službovao kao potporučnik.

U Komoranu je 1881. godine upoznao mladu plemkinju Irenu Nemesseghy de Nemesseg čije je otac bio odvjetnik i gradski poglavar, a majka je potjecala iz plemićke obitelji Patačić. Oni su se vjenčali 19. studenog 1894. godine kada je Stjepan već bio kapetan i oružnički zapovjednik voda u Trebinju. U njihovom braku rodilo se šestero djece: Slavko (Miroslav), Eduard, Elza, Štefanija, Dragutin (Karlo) i Ana.

GRBGodinu dana nakon vjenčanja Stjepan Prelegović je bio premješten u Bihać, a 1903. godine u Travnik. Početkom 1909. godine postao je viši inspekcijski časnik i službovao je u Sarajevu. Kao oružnički pukovnik je 1916. godine dobio plemićku titulu od cara i kralja Karla IV. Od tada je nosio prezime „Plemeniti Prelogović od Virja“, a nakon toga je stekao i čin generala. Umro je 6. svibnja 1926. godine i pokopan je u obiteljskoj grobnici na zagrebačkom Mirogoju.

 

 
comment 

KOMENTARI

Komentari

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

Podravske širine