Prof. Viktor Pogačnik (1874. – 1945.)


1
Prof. Viktor Pogačnik

Prof. Viktor Pogačnik, političar, prosvjetni i socijalni radnik te prvi ministar u nekoj vladi iz Podravine, rođen je u Đurđevcu 2. prosinca 1874. godine. Pogačnik potječe iz obrtničke obitelji Valentina i Josipe Pogačnik rođ. Šavor. Gimnaziju je polazio u Zagrebu i Požegi, a filologiju završio na Filozofskom fakultetu u Zagrebu. Zanimljivo je da je kao student živio kao podstanar kod Stjepana Basaričeka (otac Đure Basaričeka) čijom se kćerkom kasnije oženio. Kao prosvjetni radnik djelovao je u Mostaru i Sarajevu da bi postao inspektorom narodnih, trgovačkih i učiteljskih škola u Bosni i Hercegovini. Ondje je djelovao i kao socijalni radnik, a naročito se istaknuo u zbrinjavanju gladne djece iz Hercegovine u sjeverne krajeve Hrvatske.

Grob obitelji Pogačnik

Na izborima 1927. godine izabran je u skupštinu osječke oblasti kao član Hrvatske seljačke stranke. Atentat na hrvatske političare u Beogradu 1928. godine Pogačnika osobno pogađa jer je tada ubijen šogor Basariček te postaje skrbnikom njegove obitelji. Tih je godina vrlo aktivan u političkom životu rodnog Đurđevca. Godine 1932. postao je ministrom šuma i ruda u Kraljevini Jugoslaviji, međutim ubrzo je dospio u nemilost, prestao je biti aktivnim ministrom i postaje marginalizirana ličnost iako je okićen ordenom jugoslavnske krune prvog reda.

IMG_0893
Današnji izgled Pogačnikove kuće

Viktor Pogačnik umro je u rodnom Đurđevcu 25. srpnja 1945. godine, zaboravljen od okoline i izmučen napornim političkim i prosvjetnim radom te izudaran obiteljskim tragedijama. Grobovi obitelji Pogačnik i Basariček nalaze na đurđevečkom gradskom groblju. O Pogačniku kao istaknutoj ličnosti nekoliko je radova napisala hrvatska povjesničarka Mira Kolar-Dimitrijević.

 

 
comment 

KOMENTARI

Komentari

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

Podravske širine