„Vlaji“ / Vlasi u Podravini


Vlasi, ili na kajkavskome Vlaji u Podravini su nomadski stočari pravoslavne vjere koji su odigrali zapaženu rolu prilikom nadiranja Osmanlija. Skloni seljenju, razbojstvu i krađi bili su idealni za osmanska pustošenja, pa su Osmanlijama poslužili kao prethodnica njihovih ratnih pohoda, a nakon zauzimanja određenog teritorija kontrolirali su pogranični prostor i povremeno upadali na hrvatsko područje i otimali stoku. Posebno su do izražaja došli za vrijeme Vojne krajine, kada im je istu ulogu ponudila austrijska vlast, pa su mnogi prebjegli na hrvatsku stranu. Zato su ih nazvali prebjezima, pribjezima i predavcima.

Izvor: http://magazinplus.eu/noel-malcolm-bosanski-srbi-su-vecinski-potomci-vlaha/

Određeni dio njih ostao je živjeti na tim područjima, pa njihove potomke u našem kraju danas nalazimo po bilogorskim selima u okolici Bjelovara i Pakraca, u Črešnjevici, Plavšincu, Vlaislavu, i još nekim mjestima. Upravo je pakrački kraj svojevremeno bio poznat pod nazivom Mala Vlaška. Stoga su Podravci Vlajima nazivali stanovnike onkraj Bilogore, z Vlaške, te ih isprva smatrali lošim ljudima, lijenima, sklonima krađi, otimačini i drugim negativnim postupcima, da bi se to shvaćanje vremenom sasvim promijenilo. Zanimljiva je zgoda s jednom od nekolicine đurđevečkih obitelji koje su se odselile u bjelovarski kraj u prvoj polovici 20. stoljeća. Tako su jednoć od neke rodbine iz Đurđevca pozvani u svatove, pa su ih neki tom prilikom zvali Vlajima, na što se čovjek žestoko naljutio rekavši: Nesem ja Vlaj, ja sem Đurđevčan!

Izvor: PETRIĆ, Hrvoje. Pogranična društva i okoliš. Varaždinski generalat i Križevačka županija u 17.stoljeću, Samobor / Zagreb, 2012.; PILAR, Ivo. Južnoslavensko pitanje, pretisak izdanja iz 1918., Vinkovci, 2017.; http://www.enciklopedija.hr/natuknica.aspx?id=65061

Iz krajiškog vremena u svezi Vlaja potječu i neke uzrečice uvriježene u podravskim kajkavskim govorima, primjerice u Đurđevcu:

to e voz kodar ga e Vlaj nasral – mali  voz

imati mekoto kaj bi jo Vlaj presral – imati malu njivu

vreden kak vlaška mlada na rajne – biti lijen

slagati se kak vlaška mlada na venčajne – sporo se spremati, oblačiti

razmetano po stajnu kak vu Vlaške – neuredno po kući

držati se kak vlaška mlada dok se je z mladožejnom na kole vozila a bilo i je sila – biti nestrpljiv

 
comment 

KOMENTARI

Komentari

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

Podravske širine