Pastirske igre i športovi Podravskih Sesveta / Željko Kovačić


Dužni smo reći nekoliko riječi o hvale vrijednom knjižnom izdanju učitelja, etnografa i pisca Željka Kovačića. Riječ je o njegovoj knjizi Pastirske igre i športovi Podravskih Sesveta objavljenoj 2010. godine u nakladi Zajednice kulturno-umjetničkih udruga Koprivničko-križevačke županije i same Županije, a u ediciji Podravina i Prigorje u običajima, riječi i pjesmi. Ova je knjiga tematikom vrlo rijetka na hrvatskim prostorima, što ju čini još vrjednijom. Donosimo dio teksta iz predgovora akademika Dragutina Feletara:

„Skupljanjem građe o pastirskim igrama i starim športovima Kovačić se bavi(o) više od pola stoljeća (od 1952.), a također je i sam aktivni i uspješni sudionik natjecanja i olimpijada starih športova u Hrvatskoj i Mađarskoj. Kroz to dugo razdoblje skupio je vrijednu, golemu građu o starim športovima, posebice o dječjim pastirskim igrama. Njegovi stručni članci o tom polju narodne baštine, koje je od 1975. godine donosio u Podravskom zborniku, rado sam kao urednik uvrstio u taj godišnjak. Ti su članci obogatili sadržaj zbornika, jer su bili pisani na izvornoj građi, sa smislom i duhom, uz originalne ilustracije. (…) …ali Kovačić opisuje toliko velik broj  i tako maštovitu izvedbu dječjih igara da današnja djeca samo mogu pozavidjeti nekadašnjoj seoskoj mladeži. (…) U ovoj knjizi Kovačić vjerno i izvorno opisuje svaku od pastirskih igara i starih športova, od nastanka i oblika do samog načina igranja i izrade potrebnih pomagala. Taj je opis potkrijepljen i izvornim fotografijama, tako da se praktički preko ovih tekstova te stare igre ponovno mogu naučiti i igrati. Iz ove knjige posredno se može mnogo toga saznati i o ukupnoj narodnoj baštini Podravskih Sesveta, a pogotovo i o specifičnom vokabularu hrvatskog kajkavskog govora u ovom dijelu Podravine. Dakle, ova Kovačićeva studija ima višeslojno značenje u našoj etnologiji, folkloristici i jezikoslovlju“.

Treba napomenuti da je autor obradio preko pedeset igara i športova, kao i one na vodi i uz vodu, te na snijegu i ledu. Usuđujemo se reći da je ova Kovačićeva knjiga jedno od vrlo važnih etnografskih djela podravske, ali i hrvatske narodne baštine.

 
comment 

KOMENTARI

Komentari

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

Podravske širine