Običaji uz blagdan Tome apostola / „Tomaševo“


1Tomaševo je blagdan Tome apostola. Nevjerni Toma / Neveruvani Tomaš, kako ga još zovu, čovjek je koji nikomu ne vjeruje, sumnjičavac koji nije vjerovao u Isusovo uskrsnuće i njegove rane sve dok ih nije dodirnuo rukom. Pogledate li u kalendar ne ćete ga naći u prosincu, već u srpnju. Tomaševo se 21. prosinca svetkovalo sve do reforme kaledara, kada je premješteno na 3. srpnja. Na Tomaševo se nekad održavao jedan od godišnjih stočnih sajmova u Đurđevcu. Tada su stanovnici okolnih sela i đurđevečkih konaka dolazili u velikom broju na đurđevečki sajam. 3Bio je običaj da se taj dan na sajmu kupuju škrilaki i čižme. Konačari su pak vračajući se prečicom kući prolazili kroz borovu šumu na Peskima i usput sjekli mlade borove za božićna drvca. Naravno, ne u prisutnosti lugara. Pokojni Miroslav Dolenec Dravski napisao je da je za njima kod so hodali ostajal trag od silnoga iglijna.

Dok su jedni dolazili na sajam s dobrom namjerom, drugi su koristili priliku za krađu. O tome svjedoči novinski članak iz 1897. godine:

Franjo Ferenčak, poznata je ptičica, kojoj su oblasti već davno krila podrezale. No bit će da mu je perje opet naraslo pošto je na Tomaševo u Đurđevcu na sajmu osvanuo. Pošto se isti broji među sumnjivce, te mu je zabranjeno pohađati sajmove, htjedoše ga oružnici uhititi čemu se je on svom silom opirao i nasrnuo na njih. Zadobio je više lakih ozljeda i uboda bajunetom. Uhićen je i zatvoren.

4 5

 
comment 

KOMENTARI

Komentari

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

Podravske širine