Elektrifikacija Đurđevca i okolice u poraću


Trafostanica u Đurđevcu (1957.)

Prema novinskom članku Ivana Fučka iz 1955. godine doznajemo da je tada uvođena električna struja u Đurđevec: „Đurđevac je posjedovao i prije električnu struju, koju je davao paromlin. Uvedena je 1929. godine. Sada je električna mreža u trošnom stanju pa priključenje na dalekovod nije nikako moguće. Zato mještani Đurđevca dobrovoljnim radom i svotom od 14 milijuna dinara grade novu mrežu koja će moći primiti visoki napon. Usto je u planu gradnja četiri trafo-stanice. Ukoliko budu povoljne vremenske prilike, a ukoliko će se sakupiti potreban i novac, u planu je da će Đurđevec biti osvijetljen već početkom siječnja druge godine. Po sadašnjem izgledu radovi se ne odvijaju baš najbolje. Fundamnti trafo-stanica već su prebrojili nekoliko tjedana, a i dalje čekaju. Ako se tako dalje nastavi, čini se da nećemo imati ove godine toliko potrebno svijetlo…“

Zapravo, iste godine građen je 35 kV dalekovod od Koprivnice do Virovitice, te su tako stvoreni uvjeti za gradnju 35/10 kV trafostanice u Đurđevcu. Istovremeno je Narodni odbor (NO) kotara Đurđevec donio odluku o izgradnji lokalnog dalekovoda koji će povezivati sva veća naselja u kotaru. Radovi su išli sporo, pa su, na primjer, Budrovec, Čepelovec i Sirova Katalena dobili struju 1957. a cijelo područje kotara elektrificirano je 1959. godine.  Posljednji su dobili struju Severovci i Grkine. Račun je obuhvatio kotar, sve općine i mještane koji su davali radnu snagu i izdvajali novac za električnu mrežu (samodoprinos)  te sami snosili troškove instalacije u svojim domovima. Može se reći da je prvi val elektrifikacije financijski iznijelo lokalno stanovništvo.

Izvori: FELETAR, Dragutin i suradnici. Distribucijsko područje Elektra Koprivnica. Razvoj elektrifikacije Podravine, Koprivnica 2005.; Glas Podravine (1955., 1957., 1959.)

Fotografije ustupila Jasna Mikulić

 

 

 

 
comment 

KOMENTARI

Komentari

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

Podravske širine