Kapela svete Katarine u Sirovoj Kataleni


122-P1010246 (Kopiraj)
Autor fotografije je Marijan Slunjski.

Osim samoga naziva naselja, na porijeklo imena Sirove Katalene i danas podsjeća kapela svete Katarine koja je sagrađena 1896. godine. Naselje je tada pripadalo župi sa središtem u Šandrovcu. Stoljećima je u Kataleni bila kapela svete Katarine koju su mještani redovito obnavljali, a do XVIII. stoljeća je naselje bilo u sastavu đurđevečke župe.

Temeljni kamen današnje kapele je blagoslovljen i postavljen 11. kolovoza 1895. godine. Gradnja ovakve kapele bila je veliki zahvat za Katalenčane pa su posegnuli za prodajom šuma kojima je raspolagao odbor sela Katalena kako bi namaknuli novac za gradnju. Investitor gradnje bio je trgovac Ferdo Brener iz Đurđevca, a od mještana su bili aktivni crkveni tutori Mato Kovač i Đuro Megec, zvonar Stjepan Horvat, učitelj Mijo Zrelec i članovi selskoga odbora.

125-P1010249 (Kopiraj)Kapela je dovršena u srpnju 1896. godine kada je svečano blagoslovljena uoči blagdana svete Ane koji se obilježava proštenjem u kapeli. O tome događaju svjedoči spomen ploča postavljena nad ulazom u kapelu. U novije vrijeme kapela je obnovljena, a selo se nalazi u sastavu budrovečke župe.

 

 
comment 

KOMENTARI

Komentari

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

Podravske širine