Međunarodni dan rijeke Drave


Rijeka Drava kod Repaškog mosta.

Međunarodni dan rijeke Drave obilježava se na prvi dan jesni 23. rujna. Jedan od ciljeva obilježavanja ovog dana je podizanje svijesti o potrebi zaštite prirodne baštine kakva je i sama rijeka Drava. Zbog svoje veličine te utjecaja koji ima na okoliš, društvo i prostor kojim protječe rijeku Dravu se ponekad naziva europskom Amazonom. I druge rijeke u Hrvatskoj imaju svoj dan pa spomenimo da se dan rijeke Save obilježava 1. lipnja, a Dunav ima svoj dan 29. lipnja.

Rijeka Drava izvire u talijanskim Alpama, duga je 749 km (kroz Hrvatsku 323 km) i protječe kroz 5 različitih država: Italija, Austrija, Slovenija, Hrvatska i Mađarska. U Kopačkom ritu Drava utječe u Dunav. Na području Hrvatske u rijeku Dravu utječe rijeka Mura.

Od ranije je dio toka i okolnog poplavnog i nizinskog područja rijeke Drave uvršteno u Regionalni park Mura-Drava, dio je Ekološke mreže NATURA 2000 i UNESCO-vog rezervata biosfere Mura-Drava-Dunav. Najljepši mogući dar rijeci Dravi za njen ovogodišnji dan jest odluka o uspostavi 5-državnog rezervata Mura-Drava-Dunav od strane UNESCO-a.

 
comment 

KOMENTARI

Komentari

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

Podravske širine