Jaka zima 1929. godine


s doma i puta_0021
Snimljeno zimi 1929. godine.

Svakodnevno svjedočimo klimatskim promjenama i ćudljivosti prirode. No, ekstremnih vremenskih pojava bilo je i ranije. Mnogi se još sjećaju da zime nekada nisu bile blage kao danas, da su bile dugotrajnije i da je snijega bilo mnogo više. No, gotovo da nema onih koji bi se sjećali jake i duge zime kakva je zabilježena 1929. godine.

Na više je mjesta zabilježeno da je u siječnju i veljači 1929. godine vladala jaka i duga zima, a da se debeli snijeg zadržao sve do ožujka. Spomenica škole u Đurđevcu svjedoči da se te zime nije 5 dana održavala nastava čemu je bio uzrok upravo velika hladnoća. Naime, tijekom siječnja i veljače u nekim je danima zabilježena temperatura od -26 Celzijevih stupnjeva što je neuobičajeno za ove krajeve. Zapisivač svjedoči da su od hladnoće stradale mnoge životinje, pogotovo ptice koje su se nalazile smrznute po putevima i oko kuća. Noći i dani su bili vedri što je pojačavalo hladnoću, a debeli sloj snijega zadržao se do kraja ožujka. Ni najstariji žitelji Đurđevca nisu se sjećali oštrije zime.

kr_0002
Snimljeno zimi 1929. godine

Te se godine u Đurđevcu gradila nova župna crkva i do početka zime su bili podignuti zidovi. Upravitelj župe Jakov Novosel u župnoj je spomenici također posvjedočio o oštrini zime. On piše da se tijekom zime ništa nije radilo na crkvenom gradilištu jer je vladala zima kakvu nisu upamtili niti najstariji mještani, a temperatura se spuštala i do -30 stupnjeva. Takva hladnoća vladala je do kraja mjeseca veljače, a vrijeme je bilo nepogodno za nastavak gradnje crkve sve do početka svibnja jer je bilo hladno.

MM 25 compr
Đurđevečka župna crkva tijekom gradnje (fotografija iz zbirke Martina Mahovića).
 
comment 

KOMENTARI

Komentari

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

Podravske širine