Gustav Fleischer (1856.-1913.)


Prosvjetni radnik, kemičar po struci i predani kulturni djelatnik iz Bjelovara Gustav Fleischer važan je za povijest Podravine jer je krajem 19. i na početku 20. stoljeća ovdje provodio prva arheološka istraživanja. Gustav Fleischer rođen je u Bjelovaru 13. prosinca 1856. godine u obitelji Alojzija Fleischera koji je blisko surađivao s nekim od istaknutih iliraca. Tako možemo zaključiti da je kultura bila vrlo važna u životu obitelji Fleischer. Osnovno i početno gimnazijsko obrazovanje stekao je u rodnom Bjelovaru, a nastavio u Zagrebu u Grazu gdje je završio studij kemije, fizike i prirodopisa. Od 1878. godine radio je kao nastavnik u gimnaziji u Bjelovaru. Ondje je predavao različite predmete: matematika, prirodopis, fizika, kemija, geografija, kemija, nacrtna geografija, njemački jezik pa čak i pjevanje. U istoj gimnaziji bio je ravnatelj od 1897. godine do kraja života. Ostao je zapamćen po tome što se zalagao za školovanje djevojaka. Stoga ga se smatra vrlo zaslužnim za razvoj prosvjete u Bjelovaru.

Uz postao nastavnika i ravnatelja mnogo je pisao te je objavio brojne radove u različitim časopisima, a sam je pokrenuo list “Tumač” namijenjen učiteljima tadašnjih osnovnih i srednjih škola. Pokrenuo je izdavanje prvih bjelovarskih novina kojima je bio i urednik. Bio je to “Tjednik bjelovarsko-križevački”. Prevodio je udžbenike i napisao važne radove za razvoj kemije u Hrvatskoj. Zaslužan je i za razvoj glazbenog života u Bjelovaru jer je bio dirigent i tajnik pjevačkog društva “Dvojnice”, a i sam je skladao.

Provodio je arheološka istraživanja diljem Podravine o čemu je redovito slao izvještaje profesionalnim arheolozima (primjerice, Šime Ljubić) koji su ga bili angažirali za rad na terenu. Uz to su njegove vijesti o arheološkim nalazišta objavljivani u “Viestniku Hrvatskoga arheološkog društva” i drugim listovima.

Sa suprugom Baricom Fleischer rođ. Grahovac imao je četvero djece.  Kćer Ida bavila se slikarstvom kao i otac Gustav Fleischer. Jedini sin Milan umro je kao petnaestogodišnjak što je dramatično utjecalo na obitelj, a pogotovo na Gustava Fleischera koji je umro u Bjelovaru 19. travnja 1913. godine. Članovi obitelji Fleischer pokopani su groblju svetog Andrije u Bjelovaru.

 
comment 

KOMENTARI

Komentari

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

Podravske širine