Ekološko društvo u Đurđevcu


Đurđevec se može pohvaliti time da je ondje osnovano jedno od prvih ekoloških društava na tlu današnje Hrvatske. Ekološko društvo u Đurđevcu osnovano je 10. ožujka 1989. godine zalaganjem poznate književnice Božice Jelušić Kranželić. Ekološko društvo u Đurđevcu izraslo je iz borbe za očuvanje rijeke Drave tijekom planova za izgradnju hidroelektrane koja bi prouzrokovala devastaciju okoliša u Podravini. Osim na rijeku Dravu, borba članova Ekološkog društva bila je usmjerena i na očuvanje šume Repaš koja bi potpuno nestala uslijed poremećaja koje bi izazvala izgradnja hidroelektrane na Dravi. Tako je jedna od prvih aktivnosti Ekološkog društva bila kampanja za očuvanje šume Repaš tijekom koje je senzibilizirana javnost za prijeteću ekološku katastrofu koja bi nastupila uslijed uništenja Repaške šume.

Iako je ova borba urodila plodom pošto nije izgrađena hidroelektrana koja je trebala nositi ime „Đurđevac“, pred Ekološkim društvom bila je nova borba jer su pokrenuti planovi za izgradnju hidroelektrane „Novo Virje“. Stoga je na poticaj Božice Jelušić Kranželić osnovana „Dravska liga“ kao savez koji kontinuirano brine o očuvanju rijeke Drave i njenog okoliša. Možemo zaključiti da je borba, iako mukotrpna, bila uspješna jer je rijeka Drava zaštićena kao dio Regionalnog parka Mura-Drava (2011. godine) i rezervata biosfere Mura-Drava-Dunav (2012. i 2021. godine) od strane UNESCO-a.

IZVOR: Petrić, Hrvoje. „Crtica o aktivnosti Božice Jelušić u borbi za Dravu“, Mojih 70/50. Koprivnica: Muzej grada Koprivnice, 2021., str. 101-103

 
comment 

KOMENTARI

Komentari

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

Podravske širine