Požari u Virju u svibnju 1869. godine


Razglednica s motivom Goričke ulice u Virju.

Čini se da je Virje kao niti jedno drugo mjesto u Podravini u 18. i 19. stoljeću bilo pogođeno požarima. Naime, u Virju je bilo nekoliko velikih požara kada je izgorjela polovica naselja. Osim toga, bilo je mnogo manjih požara kada je izgorjela po koja ulica ili manji dio naselja. Virovci čak znaju reći da se njihova Gorička ulica ne zove tako jer vodi u gorice (vinograde) nego zato jer je više puta izgorjela.

Prema dostupnim podacima možemo zaključiti da je najviše požara u Virju bilo 1869. godine. Početkom te godine, točnije 8. veljače 1869. godine izbio je požar u dijelu naselja koje se zove Gradišče. No, to nije bio jedini požar te godine u Virju. Početkom mjeseca svibnja 1869. godine dogodila su se čak tri požara. O svakome od njih u dnevnom je tisku pisao znameniti ilirac Ferdo Rusan koji je tada boravio u Virju. Tako doznajemo prilično pouzdane podatke o okolnostima u kojima je došlo do izbijanja požara, a i o njihovim posljedicama.

Ferdo Rusan

Prvoga dana svibnja planuo je krov jedne kuće u Virju kada su obijesni dječaci pokušali puškom ustrijeliti rodu koja je šetala po slamnatom krovu. Rodi se nije ništa dogodilo, ali je puščani naboj usmjeren nad krov izazvao požar. Rusan piše da je veća katastrofa izbjegnuta jer su vojnici upravo u to vrijeme imali vježbu te su brzo pohitali sa štrcaljkama i ugasili vatru. Sreća je bila i što nije puhao vjetar. Da nije bilo tako, sigurno bi se požar proširio jer su ljudi tih dana po poljima sadili kukuruz i ne bi imao tko prionuti gašenju požara.

Nekoliko dana kasnije, 5. svibnja 1869. netko je u na kraju ulice Mitrovice u Virju podmetnuo požar pri čemu su ipak izgorjele samo dvije gospodarske zgrade. No, već dva dana kasnije, 7. svibnja 1869., nedaleko istog mjesta podmetnut je požar u jednom svinjskom kocu koji je izgorio i u njemu dvije svinje. Požar se proširio i na krov kuće, ali je brzom intervencijom vatrogasaca kuća spašena. Rusan u svojem izvještaju hvali žitelje Virja što su nabavili vatrogasne štrcaljke koje su im u ovakvim situacijama bile vrlo korisne. Uz to, smatra da je prava blagodat imati stabla u dvorištu jer je primijetio da je u posljednjem slučaju širenje požara spriječio golemi orah uz kuću na kojoj je izbio požar. Stoga je Rusan poticao Virovce da sade što više voćaka oko svojih kuća.

 
comment 

KOMENTARI

Komentari

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

Podravske širine