Krajiški kapetan Stjepan Grasswein


Đurđevečki, koprivnički i ivanićki kapetan, te zapovjednik Varaždinskog generalata, odnosno Slavonske vojne krajine Stjepan Grasswein bio značajna osoba u povijesti Podravine u 16. stoljeću. Vojničku karijeru započeo je u Đurđevcu gdje je od 1586. godine bio kapetan utvrde. Nakon toga je postao kapetan u Ivaniću, a 1589. godine je nakon smrti Ivana Globnitzera postao koprivnički kapetan. Ujedno je postao upravitelj zapovjedništva Slavonske vojne krajine ili granice. U Podravini je svoju vojničku službu započeo i njegov mlađi brat Alban (Bjelan) Grasswein koji je 1607. godine stekao barunat.

Istaknuo se kao uspješan borac protiv Osmanlija. Tako je 1591. godine zajedno s vojskom hrvatskog bana Tome Erdödyja nanio poraz osmanskog vojsci kod utvrde Moslavina. Sljedeće 1592. godine imenovan je varaždinskim pukovnikom. Za Podravinu je značajno da je nadređenima u Grazu predlagao 1592. godine da se bolje utvrdi mjesto Virje zbog osmanske opasnosti.

Stjepan Grasswein je s mnogim drugim vojskovođama sudjelovao u znamenitoj bitci kod Siska 22. lipnja 1593. godine kada su Osmanlije doživjeli težak poraz. U toj bitci Grasswein je bio na čelu pješaka i husara. I nakon toga je aktivno sudjelovao u obrani od Osmanlija, sve to smrti 26. ožujka 1594. godine. Na mjestu vrhovnog zapovjednika Slavonske vojne krajine naslijedio ga je Ivan Sigismund Herberstein.

Izvor: Čoralić, Lovorka. „Odvjetci obitelji Grasswein – istaknuti sudionici vojnokrajiške povijesti koncem 16. i početkom 17. stoljeća“. Godišnjak njemačke narodnosne zajednice. Osijek, 2003., str. 41-50

 
comment 

KOMENTARI

Komentari

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

Podravske širine