Fizik Đuro Nabijač (1780.-1842.)


U povijesti grada Karlovca značaj trag ostavio je spisatelj i liječnik Juraj (Đuro) Nabijač. Malo je poznato da je Nabijač rođen u Virju u časničkoj obitelji iz koje je potekao poštanski upravitelj Bartol Nabijač i nekoliko krajiških časnika.

Juraj ili Đuro Nabijač rođen je u Virju 5. travnja 1780. godine u obitelji Đure i Ane Nabijač rođ. Korolija. Otac Đuro Nabijač stariji bio je krajiški kapetan porijeklom iz Đurđevca. Zasnovao je obitelj sa ženom iz Virja, Anom Korolija i imali su sedmero djece.

Đuro Nabijač mlađi školovao se u rodnom Virju i drugim mjestima, a ne zna gdje je studirao medicinu. Namještenje je dobio u gradu Karlovcu gdje je ujedno bio prvi službeni gradski fizik. Osim toga, bio je prisjednik sudbenog stola u Zagrebu što znači da je obnašao i političke funkcije. Godine 1810. sklopio je brak s Katarinom Žerjavić. Obiteljski je bio povezan sa zagrebačkim kanonikom Stjepanom Korolijom.

Nabijač je poznat i kao pjesnik jer je napisao niz pjesama koje je posvetio tadašnjem vladaru Franji I. Habsburškom i drugim uglednicima. Suvremenici su ga opisivali i kao taštog čovjeka koji se volio ukrašavati zlatnim nakitom. Umro je u Karlovcu 20. svibnja 1842. godine.

 
comment 

KOMENTARI

Komentari

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

Podravske širine