Lovrenc


OLYMPUS DIGITAL CAMERA
Raspelo kao materijalni spomen kapele svetog Lovre (fotografirao Marijan Slunjski).

Jeste li znali da se današnja Ulica Grgura Karlovčana u Đurđevcu naziva „Lovrenska“, a brežuljak u Ulici Ivana Đuriševića „Lovrenski breg“?! Znate li zašto je tome tako?

Možda možete naslutiti prema lijepom raspelu koje je postavljeno na raskrižju ulica Grgura Karlovčana i Ivana Đuriševića u na kojem stoji ploča s natpisom „spomen na crkvu sv. Lovre“. Međutim, ta se crkva (ili kapela) nije nalazila na mjestu gdje je danas raspelo, već s desne strane na usponu ulice Ivana Đuriševića gdje su danas sagrađene obiteljske kuće.

Oko crkve (kapele) sv. Lovre nalazilo se glavno đurđevečko groblje u kojem su se do 1826. godine (kada je ono zatvoreno, a otvoreno je novo groblje na mjestu današnjeg gradskog groblja) pokapali mrtvaci iz većeg dijela Đurđevca (neki su se pokapali kod kapele sv. Rozalije na Brvcima).

OLYMPUS DIGITAL CAMERA
Početak ulice koja vodi na Lovrenski breg fotografirao Marijan Slunjski.

U zapisnicama kanonskih vizitacija od XVII. do XIX. stoljeća spominje se od hrastovine izgrađena i bogato opremljena crkva sv. Lovre s tornjem i apsidom. Iz matičnih knjiga saznajemo da je ondje bila kripta u koju su ukapani đurđevečki uglednici i svećenici.

Kapela je, kao i groblje, bila u upotrebi do 1826. godine kada je i jedno i drugo zapušteno. Kartografski prikazi svjedoče da je kapela stajala još i u drugoj polovici XIX. stoljeća, a ostataka groblja još uvijek se sjećaju stariji Đurđevčani.

Lovrenc V
Likovni prikaz svetog Lovre.

Na spomendan svetog đakona i mučenika Lovre koji je živio u III. stoljeću i podnio mučeničku smrt u Rimu gdje je njegovo tijelo isprženo na roštilju pa je to ujedno i njegov simbol (uz mučeničku palmu), a koji je prije smrti sav crkveni novac razdijelio siromasima pa se prikazuje i s kesom novca, u Đurđevcu je stoljećima  bilo proštenje. Postoji zapis da je đurđevečki župnik 1650-ih godina priređivao objed za đurđevečke uglednike prigodom tog blagdana. Osim grobljanske kapele koja je bila posvećena svetom Lovri i u kojoj je bio njegov oltar i u đurđevečkoj se župnoj crkvi u XVIII. stoljeću na pokrajnom oltaru nalazio kip svetog Lovre.

 
comment 

KOMENTARI

Komentari

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

Podravske širine