Sveti kralj Štefan


IMG_20150802_154806
Poklonac svetog kralja Stjepana fotografirao Ivan Škurdija.

Spomendan svetog Stjepana prvog ugarskog kralja koji je 1000. godine okrunjen krunom koju mu je kao vladaru poslao papa je 16. kolovoza. Stjepan, odnosno u mađarskoj varijanti Istvan, dovršio je pokrštavanje Mađara i zbog toga ga Mađari slave kao svojeg prvog zaštitnika i narodnog sveca. Vidljivi simbol Stjepanove vladavine je poznata kruna svetog Stjepana s ukošenim križem te relikvija neraspadnute kraljeve desne šake.

Pošto je Hrvatska nekoliko stoljeća bila u tijesnim crkveno-političkim vezama s Ugarskom nije neobično da je ovo bio omiljen svetac u našim krajevima gdje je bio proširen njegov kult kao i štovanje drugih svetaca iz ugarske kraljevske kuće: sv. Stjepan, sv. Ladislav, sv. Emerik i bl. Gizela. To je dakako utjecalo i na nadijevanje imena svetog Stjepana dječacima koji su rađani u kolovozu uoči spomendana ovog sveca. Tako se točno razlikovalo tko nosi ime po svetom ugarskom kralju Stjepanu i svetom prvomučeniku Stjepanu čiji se blagdan slavi dan nakon Božića.

Prekidom višestoljetnih veza Hrvata i Mađara oslabio je štovanje svetog kralja Stjepana, a isti je svetac degradiran u doba kada svetačka imena više nisu bila popularna i kada je uglavnom preživjelo štovanje svetog prvomučenika Stjepana (26. prosinca). U današnje doba već rijetko tko zna da je ovo bio imenodavaoc čest kao i mnogi drugi kršćanski sveci. U Đurđevcu je štovanje svetog kralja Stjepana sačuvano u vinogradarskom predjelu Veliki Kostajn gdje se nalazi poklonac sa skulpturom ovog sveca. Poklonac je 1930. godine podigao Đurđevčanin Stjepan Mlinjarić (1897. – 1934.) u svojem vinogradu. Drvena skulptura svetog kralja Stjepana potječe iz stare đurđevečke župne crkve koja je srušena 1928. godine. Nakon Drugog svjetskog rata originalna skulptura je uklonjena, a kipar Đuro Zvonar iz Šemovaca po uzoru na nju napravio je novu. Pošto je poklonac bio zidan i bez čvrstih temelja, dospio je u vrlo loše stanje pa je obitelj Mlinjarić iz Đurđevca organizirala njegovu rekonstrukciju. Godine 2000. izgrađen je novi betonski poklonac na čvrstom temelju u kojem je postavljena skulptura svetog kralja Stjepana s natpisom. Đurđevečki župnik Izidor Ferek blagoslovio je poklonac 2001. godine.

 

 
comment 

KOMENTARI

Komentari

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

Podravske širine