Židovsko groblje u Đurđevcu


Spomen obilježje na gradskom groblju u Đurđevcu (snimio Marijan Slunjski 2015. godine).

Na gradskom groblju u Đurđevcu 1970-ih godina uređeno je spomen obilježje u obliku grobnice gdje su sahranjeni posmrtni ostaci sa židovskog groblja u Đurđevcu. Nad imitacijom grobnice je i nadgrobna ploča s natpisom: NA OVOM MJESTU SAHRANJENI SU POSMRTNI OSTACI JEVREJSKOG GROBLJA U DJURDJEVCU. U SPOMEN PALIM BORCIMA I ŽRTVAMA FAŠIZMA. Nažalost, danas ovo spomen obilježje više gotovo nikog ne zanima, a rijetko tko u Đurđevcu zna gdje se doista nalazilo židovsko groblje. Naime, mnogi Đurđevčani potpuno pogrešno tvrde da se židovsko groblje nalazilo na početku desne strane današnje Ulice Ivana Đuriševića. Takvo mišljenje posljedica je nastojanja onih koji su 1950-ih i 1960-ih godina staro katoličko groblje svetog Lovre percipirali kao problem i napokon 1963. godine tu parcelu prodali kao građevinsko zemljište. Time su tadašnji vlastodršci pridonijeli zatiranju spomena na staro đurđevečko katoličko groblje, a svoj moralno nakazan postupak nastojali su opravdati dezinformiranjem javnosti da se ovdje zapravo nalazilo židovsko groblje što je netočno. No, čini se da su u svojim namjerama uspjeli jer je među Đurđevčanima ukorijenjeno mišljenje da je ondje bilo židovsko, a ne katoličko groblje. Takav je stav doista neuvjerljiv obzirom da se nekoliko metara od tog mjesta nalazi kameno raspelo sa spomen pločom na kojoj su podaci o kapeli i groblju svetog Lovre koje se koristilo do 1826. godine.

Nadgrobna ploča na spomen obilježju (snimio Marijan Slunjski 2015. godine).

Židovsko groblje nalazilo se na prostoru današnjeg romskog naselja u predjelu Stiska. Lokaciju toga groblja danas već rijetko tko u Đurđevcu može točno ubicirati iako ima onih koji o tome ponešto znaju. Iako je većina židovskih obitelji iz Đurđevca stradala u Drugom svjetskom ratu, ostali su ograđeni grobovi na kojima je bilo nadgrobnih spomenika. Zato je 1960-ih godina inicirano uređenje toga groblja, no priklonilo se ipak ideji o ekshumaciji posmrtnih ostataka i njihovom preseljenju na mjesno groblje gdje je doista uređeno gore opisano spomen obilježje u obliku grobnice s jednostavnim nadgrobnim spomenikom kao njihovo trajno počivalište. Poznato je da su oko toga posla bili angažirani uprava groblja, Općina i Mjesna zajednica u Đurđevcu, židovska zajednica i Društvo za uljepšavanje mjesta. Ostaje nepoznanica što je bilo s nadgrobnim spomenicima sa židovskog groblja u Stisci.

Osim spomen obilježja u obliku grobnice s natpisom na gradskom groblju u Đurđevcu nema grobova niti nadgrobnih spomenika židovskih obitelji iako se među Đurđevčanima često može čuti da ondje ima takvih.

Izvori:

Cik, Nikola. „Povijest gradskog groblja u Đurđevcu“. Podravski zbornik 41 (ur. Robert Čimin). Koprivnica: Muzej grada Koprivnice, 2015., str. 73 – 96

Miholek, Vladimir. Zbornik rada Društva za uljepšavanje mjesta Đurđevac. Đurđevac: Društvo za uljepšavanje mjesta i čuvanje čovjekove okoline, 2011.

 
comment 

KOMENTARI

Komentari

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

Podravske širine