Podravina – časopis za multidisciplinarna istraživanja


1Godine 2002. s izlaženjem je započeo časopis za multidisciplinarna istraživanja „Podravina“, a tijekom proteklih 18 godina objavljeno je ukupno 35 brojeva. Tijekom tog razdoblja časopis je izlazio redovito, dva puta godišnje, a rezultat izlaženja ovakvog časopisa je 35 podebljih knjiga o temama vezanim uz Dravu, Podravlje i hrvatsku gornju Podravinu. Povodom objavljivanja jubilarnih 20. i 25. broja urednici akademik Dragutin Feletar i prof. dr. Hrvoje Petrić iznijeli su neke statističke podatke o „Podravini“: na više od 5 000 stranica objavljeno je više od 270 znanstveno-stručnih članaka (od čega većinom izvorni znanstveni radovi) iz pera vrsnih stručnjaka i znanstvenika iz Hrvatske, Mađarske, Slovenije, Austrije i Češke. U svakom broju „Podravine“ objavljuju se prikazi novih knjiga, časopisa i znanstvenih skupova kojih je do sada prikazano više od tri stotine. U svakome broju javlja se više od 20 suradnika.

25„Podravina“ uživa velik ugled među hrvatskim i stranim znanstvenicima, a časopis značajno utječe na razvoj hrvatske historiografije, geografije i srodnih znanosti. Pokretač i nakladnik časopisa je Izdavačka kuća Meridijani, a nedavno su se kao suizdavači uključili Povijesno društvo Koprivnica i Sveučilište Sjever iz Koprivnice. Uredničko vijeće časopisa čini 25 stručnjaka iz gore spomenutih zemalja. Ciljevi koje su si pokretači časopisa 2001. godine zadali uglavnom su ostvareni jer su potaknuta znanstvena istraživanja o prošlosti i sadašnjosti nizine rijeke Drave pri čemu su okupljeni znanstvenici i stručnjaci iz Podravine, ali i drugih krajeva koji gravitiraju rijeci Dravi. Multidisciplinarnost je postignuta prvenstveno na području društveno-humanističkih znanosti: povijest, geografija, arheologija, povijest umjetnosti, etnologija, ekologija, demografija, sociologija, ekonomija i druge.

27Problemi koji opterećuju izlaženje časopisa „Podravina“ su, dakako, financijske naravi. Naime, vrlo je malo onih koji prepoznaju kvalitetu, značaj i važnost ovakvog „brenda“ koji ima Podravina kao regija. Znanstvenici i stručnjaci gore navedenih institucija ne kotiraju visoko kad je riječ o raspodijeli financijskih sredstava na lokalnoj razini. No, u novije vrijeme je Ministarstvo znanosti i obrazovanja Republike Hrvatske prepoznalo kvalitetu časopisa te se sada klasificira oznakom “a1”. Sadržaj svih brojeva objavljen je na internetskim stranicama: www.podravina.org.

 

 

 

 
comment 

KOMENTARI

Komentari

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

Podravske širine