Poginuli Podravci u Napoleonskim ratovima


Đurok u odori.

Dva stoljeća otkako je Napoleon Bonaparte (1769.-1821.) sudjelovao u svojoj posljednjoj bitci slava i sjaj francuskog imperatora s početka XIX. stoljeća kao da ne blijede zahvaljujući udžbenicima iz povijesti te stručnim i popularnim djelima. S druge strane, sjećanje na žrtve i manje poznate sudionike Napoleonskih ratova više nije toliko bistro. Napoleonovi biografi malokad pišu o visokoj cijeni koju je platila francuska Velika armija u Napoleonovim ratovima, a još rjeđe o demografskim gubicima u tadašnjoj Europi.

U Napoleonskim ratovima krajem XVIII. i na početku XIX. stoljeća sudjelovali su i Podravci. O tome je do sada malo istraživano i pisano, a u povijesnim izvorima nalazi se dovoljno podataka koji omogućavaju dolazak do spoznaja o demografskim gubicima. Naime, na temelju različitih pisanih povijesnih izvora doznajemo ponešto o nekim graničarima (krajišnicima) iz graničarske pješačke Đurđevečke pukovnije koji su poginuli u Napoleonskim ratovima. Osim popisa poginulih vojnika u tome nam pomažu popisi ratnih udovica i zapisi iz crkvenih matičnih knjiga. Tako doznajemo da je 1812. godine u Podravini bilo mnogo udovica vojnika koji su poginuli u znamenitoj bitci kod Verone u Italiji 1796. godine, u bitkama 1805. i 1809. godine i u drugim krajevima Europe koji su bili zahvaćeni Napoleonskim ratovima. Najviše poginulih bilo je iz Đurđevca jer je tada to bilo najveće mjesto u đurđevečkoj Podravini, a slijede Virje, Molve, Čepelovec, Budrovec, Sesvete, Kalinovec, Mičetinec, Klošter, Katalena i druga naselja. Primjerice, 1809. godine poginula su trojica Kalinovčana: Franjo Švedek, Martin Sobota i Mato Pavišin. U Italiji su 1796. godine poginuli Kloštrani: Mato Jelušić, Imbro Golubić i Franjo Slavinić. Mijo Juriša i Grgur Baltić iz Budrovca poginuli su u bitci kod Viczencie u Italiji 1805. godine kako svjedoče pisani povijesni izvori.

Podaci preuzeti iz knjige Nikole Cika, Ivana Hodalića i Vladimira Miholeka „220. obljetnica bitke kod Verone: Prilog povijesti hrvatskih krajišnika i Đuroka u Napoleonskim ratovima“ objavljenoj u izdanju Ogranka Matice hrvatske u Đurđevcu 2017. godine.

 
comment 

KOMENTARI

Komentari

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

Podravske širine