Crkveni park u Đurđevcu – staro sajmište

2

Razglednice iz zbirke Martina Mahovića

Možete li zamisliti da je na prostoru današnjeg parka oko župne crkve bilo prvo đurđevečko sajmište? Stoga je na njem oduvijek bilo mnoštvo ljudi, stoke i zaprežnih kola, a odzvanjala je velika vika i žamor, što sve zajedno nije bilo primjereno župnoj crkvi i glavnome trgu. Zbog toga je općinska vlast odlučila preseliti sajmište na neku drugu lokaciju, a 1890. godine taj prostor zasađen je sadnicama raznog drveća, te postavljena drvena ograda. Ovaj događaj zabilježile su i županijske novine u kojima je izvjestitelj napisao:4

Naš je glavni trg, bivši dosada boravište marve i gusaka, lijepo ograđen, nasađen i putovima uređen. Za koju godinu kad ponaraste grmlje i cvijeće bit će veoma lijepo šetalište, te sa crkvom usred trga, ponosom Đurđevca.

Sajmište je tada preseljeno na Peske, na mjesto zvano Pod bregom (danas prostor oko trgovine i igrališta). Nakon nekoliko godina preseljeno je na livade uz Čivičevac (današnji nogometni stadion), dok je na Peskima ostao samo svinjski sajam. Ubrzo je na Ledinama (današnji Malinov trg) formirano novo sajmište, a nakon postavljanja ograde tamo je preseljen i svinjski sajam, koji je zauzimao njegov manji dio.

3

Možda će Vam se svidjeti...

Odgovori

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!