Struganka, jedna od brojnih drvenih posuda, imala je široku primjenu u svakoj seljačkoj kući i na gospodarskome imanju. Bila je neizostavna kod pripreme tijesta za kruh. U njoj se dizalo pripremljeno tijesto za jedan hljeb kruha. To je krušna struganka. Ostale struganke upotrebljavale su se, na primjer, za pripremu i nošenje žita i ostale hrane za mladino (perad), kod sjetve i sadnje, te kod niza ostalih poslova. Bila je čvrsta i nije se mogla pohabati, ali je mogla puknuti ako je pala na kakvu tvrdu podlogu. No, i takva je mogla i dalje služiti. Učvrstila bi se z drotom (žicom) provučenim kroz izbušene rupe s obje strane pucine (napuklina). Struganke izrađivali su Romi koritari.
![10676410_546825568782543_7981366726082064785_n](https://i0.wp.com/podravske-sirine.com.hr/wp-content/uploads/2016/08/10676410_546825568782543_7981366726082064785_n-300x225.jpg?resize=300%2C225)
KOMENTARI