Kanonik Stjepan Bakšić umro u Budrovcu


Dr. Stjepan Bakšić
Dr. Stjepan Bakšić

Kao generalni vikar Zagrebačke nadbiskupije poznati je teolog i publicist kanonik dr. Stjepan Bakšić dijelio sakrament svete  Potvrde u podravskim župama 1963. godine. U Đurđevec je stigao 3. kolovoza gdje je toga i sljedećeg dana ispitivao potvrđenike i dijelio sakramente. Sljedećih dana dijelio je svetu Potvrdu u Molvama i Ferdinandovcu, a 7. kolovoza prijepodne bio je u Budrovcu gdje je propovijedao na svečanoj misi nakon koje je bio svečani objed, a trebao se uputiti u Kalinovec dijeliti svetu Potvrdu.

Tijekom objeda je kanonika Bakšića kod stola iznenada udarila kap te je preminuo za nekoliko trenutaka. Đurđevečki župnik vlč. Stanislav Rajtar prije smrti mu je dospio podijeliti bolesničko pomazanje i papinski blagoslov s oproštenjem (tako je pisano posvjedočio). Sljedećeg je dana tijelo dr. Stjepana Bakšića prevezeno na ukop u Zagreb. Svetu Potvrdu nastavio je dijeliti dr. Janko Penić koji je stigao iz Zagreba.

076-P1010200 (Kopiraj)
Zvonik župne crkve u Budrovcu (fotografirao Marijan Slunjski).

O ovome događaju, a još više o samom dr. Stjepanu Bakšiću kao svojem profesoru u autobiografiji piše prof. dr. Ivan Golub. Njemu je prof. dr. Stjepan Bakšić predavao dogmatiku, a svjedoči da se u mladosti bavio pjesništvom. Bio je jako zimogrozan. Bio je odličan propovjednik, njegove duge propovijedi prolazile su u hipu. Hrvatska enciklopedija pamti ga kao jednog od najboljih crkvenih govornika u Hrvatskoj.

Msgr. Stjepan Bakšić, rođen  15. prosinca 1889. u Cvetkoviću kraj Jastrebarskog, utemeljitelj je katoličkog tjednika Glas Koncila (Glas s Koncila, 1962.). Naime, Bakšić je u odsutnosti zagrebačkog nadbiskupa dr. Franje Šepera i pomoćnog biskupa (generalnog vikara) dr. Josipa Lacha koji su početkom listopada 1962. godine pošli u Rim na otvaranje Drugog vatikanskog koncila, bio upravitelj Nadbiskupije. S tim je ovlastima udovoljio svima (svećenicima i laicima) koji su željeli biti informirani o radu spomenutog koncila. Zanimljivo je da su današnje sjedište, uprava i uredništvo Glasa Koncila u dvoru Kaptol 8 u kojem je živio msgr. Stjepan Bakišić. Na prijedlog prof. dr. Ivana Goluba o 100. obljetnici Bakšićevog rođenja na pročelju dvora postavljena je spomen-ploča. Malo je poznato da je Bakšić bio kandidat za zagrebačkog nadbiskupa. Navodno je protiv toga bio jedan crkveni dostojanstvenik koji je utvrdio da je „Bakšić niska stasa i ugojena tijela, dok zagrebački nadbiskup mora biti i ‘figura’“.

 

 
comment 

KOMENTARI

Komentari

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

Podravske širine