Akademik Ivo Pevalek (1893. – 1967.)


Spomen ploča s likom prof. dr. Ive Pevaleka u blizini jezera Galovca u Nacionalnom parku Plitvička jezera (fotografirao Nikola Cik u svibnju 2015. godine).   IMG_4228

Hrvatski botaničar, sveučilišni profesor i akademik dr. Ivo Pevalek rođen je u Novigradu Podravskom 8. svibnja 1893. godine, a umro je u Zagrebu 9. siječnja 1967. godine. Akademik Ivo Pevalek jedan je od najzaslužnijih osoba za proglašenje Plitvičkih jezera nacionalnim parkom što se dogodilo 8. travnja 1949. godine. On je otkrio da su vodene mahovine i alge presudne za jedinstvenu geomorfologiju Plitvičkih jezera i da je njihov glavni fenomen stvaranje sedrenih barijera. Upravo su zbog toga Plitvička jezera zakonski zaštićena.

Pevalek je nakon osnovnog obrazovanja u rodnoj Podravini polazio gimnaziju i Filozofski fakultet Sveučilišta u Zagrebu gdje je 1923. godine i doktorirao. Već nakon diplomiranja se usavršavao u Austriji, Njemačkoj i Švicarskoj. Više puta je sudjelovao u međunarodnim botaničkim istraživanjima u Europi i Africi. Od 1924. godine radio je kao izvanredni i redovni profesor botanike na Gospodarsko-šumarkom fakultetu u Zagrebu gdje je u nekoliko navrata bio dekan. Bio je član Jugoslavenske akademije znanosti i umjetnosti. Njegovi vrijedni i brojni znanstveni radovi rezultat su istraživanja flore, algi, gljiva te vegetacije slapova kraških rijeka i jezera. Biološka stanica, odnosno znanstveno-istraživačka postaja „Plitvička jezera“ koja je osnovana 1961. godine danas djeluje kao Znanstveno stručni centar „Ivo Pevalek“.

Akademik Ivo Pevalek jedan je od ranih istraživača Đurđevečkih peski. Naime, ondje je 1915. godine obavio prva mikološka i algološka istraživanja o čemu su on i Vale Vouk objavili znanstvene radove, a Pevalek je u posebnom radu obradio alge s Đurđevečkih peski.

Izvori: Đurđevečki Peski, urednik Roman Ozimec. Zagreb: ADIPA, 2016., str. 11

 
comment 

KOMENTARI

Komentari

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

Podravske širine