Fratrov zdenec u Miholjancu


fratrovec0004Na niskim bilogorskim obroncima nalazi se naselje Miholjanec koje ima bogatu povijest. Na dugu povijest podsjeća spomenik koji se naziva Fratrovec ili Fratrov zdenec. Riječ je o spomeniku fratru (franjevcu) koji je svečano otkriven 9. rujna 1923. godine nad istoimenim izvorom. Mještani Miholjanca su uređenjem ovog spomenika te godine obilježili 750. obljetnicu postojanja svojeg naselja. Naime, drži se da su ovdje u XII. stoljeću svoje posjede imali vitezovi templari.

 

Fratrovec je postao pravo izletište. Dapače, prošireno je 1930. godine kada je kupljeno zemljište oko izvora i spomenika za uređenje izletišta. Čini se da je Fratrovec i ranije imao funkciju izletišta kamo su zalazili krajiški časnici, tj. krajiška elita iz okolnih naselja. Fratrov zdenec smješten je u dubini šume Majster koju su na tome mjestu iskrčili žitelji Miholjanca. Redovito su prikupljali i novac (od različitih globa) za njegovo uređenje. To je dokaz svijesti Miholjančana o prirodi kao najboljem mjestu za odmor duše i tijela.

scan0010Za njegovo uređenje zaslužnim se smatra Aleksandar Šarunac, mjernik virovske općine (u čijem je sastavu bio Miholjanec). Autor skulpture fratra je samouki kipar Grgur Kurtak. Godine 2013. izletište Fratrovec ili Fratrov zdenec potpuno je obnovljeno. Posjetite ga!

 
comment 

KOMENTARI

Komentari

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

Podravske širine