Mons. dr. Juraj Magjerec (1885. – 1957.)


Portret mons. Magjerca objavljen u njemu posvećenom zborniku 2008. godine.

Juraj (Đuro) Magjerec rođen je u Molvama 27. prosinca 1885. godine u obitelji Martina i Barbare Magjerec rođ. Brezovec. Pučku školu polazio je u Molvama iako je obitelj 1893. godine preselila u Repaš. Pokazavši želju za svećeničko zvanje nastavio je školovanje u gimnaziji u Varaždinu i Zagrebu gdje 1903. godine stupio u Nadbiskupsko bogoslovno sjemenište, a 1905. godine krenuo na Bogoslovni fakultet. Za svećenika je zaređen 28. ožujka 1909. godine, a mladu misu slavio je u rodnim Molvama 12. travnja iste godine. Najprije je bio duhovni pomoćnik u Kašini, a zatim kapelan u Varaždinu (1910. – 1912.) odakle je pošao na teološki studij u Rim gdje se našao u okrilju Zavoda svetog Jeronima. Tijek studija narušio mu je Prvi svjetski rat kada je bio angažiran (i odlikovan) kao vojni dušobrižnik. Doktorirao je na papinskom sveučilištu Gregoriani 1919. godine i po povratku u domovinu postao je duhovnik i učitelj novakinja sestara milosrdnica u njihovom samostanu u Zagrebu. Od 1920. godine bio je vjeroučitelj mladeži u Beogradu i tu je službu vršio s izuzetno velikim uspjehom. U Beogradu je dočekao imenovanje rektorom Zavoda svetog Jeronima u Rimu 1928. godine.

Naslovnica zbornika posvećenog mons. Magjercu.

Magjerec je upravljao Zavodom u doba kada su u Rimu rušene postojeće nekretnine, a građene nove zgrade Zavoda 1930-ih godina. Istodobno je Magjerec mislio i na zavičaj pa je uveliko sudjelovalo u gradnji crkve Presvetog Srca Isusova u Repašu. Godine 1940. u Molve je doveo sestre milosrdnice. Nažalost, rektorski položaj tijekom Drugog svjetskog rata donio je mons. Magjercu mnogo nedaća, a najgora je bila zabrana dolaska u Hrvatsku od 1941. godine otkada je do smrti boravio u Rimu, trajno odvojen od zavičaja koji je neizmjerno volio i rado mu se vraćao. Unatoč tome predano je vodio svetojeronimski zavod i 1953. godine organizirao veliku proslavu 500. obljetnice njegovog postojanja. Tom je prigodom objavio knjigu o povijesti Zavoda. Rodnim Molvama odužio se knjigom o povijesti župe pod naslovom „Majka Božja Molvarska“ koju je objavio 1957. godine. Mons. dr. Juraj Magjerec umro je u Rimu 4. rujna 1957. godine nakon 29 godina upravljanja Zavodom svetog Jeronima. Mještani Molvi na dostojan su se način odužili mons. dr. Jurju Magjercu obilježavanjem 50. obljetnice njegove smrti kada su postavili dokumentarnu izložbu, organizirali znanstveno stručni skup i imali svečano euharistijsko slavlje za mons. Magjerca. Objavili su i zbornik radova sa znanstveno – stručnog skupa održanog u Molvama 8. rujna 2007. godine.

(Prema „Ljetopisu mons. dr. Jurja Mađerca“ koji je sastavio Mario Kolar i objavio u „Zborniku o mons. dr. Jurju Magjercu povodom 50-godišnjice smrti“ 2008. godine.)

 
comment 

KOMENTARI

Komentari

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

Podravske širine