Vatrogastvo u Šemovcima


povjesnica
Naslovnica Povjesnice DVD-a u Šemovcima iz 2011. godine.

Za vatru vrijedi uzrečica da je ona „dobar sluga, a loš gospodar“, a to njezino loše gospodarenje došlo je do izražaja u požarima koji su mogli poharati čitava naselja. Požare iz prošlih stoljeća smatramo katastrofalnima jer su oni doista takvi bili s obzirom da su stambeni i gospodarski objekti bili izgrađeni od materijala koji su se lako mogli zapaliti (drvo i slama), a nije postojao organizirani sustav obrane od požara. Zato se u drugoj polovini XIX. stoljeća u hrvatskim krajevima započelo s osnivanjem vatrogasnih društava.

Požara nije bilo pošteđeno niti podravsko naselje Šemovci. Veliki požar u Šemovcima dogodio se 12. rujna 1902. godine kada je izgorjelo pola sela i to dio od crkve prema sjeveru. Izgorjelo je 66 kuća s gospodarskim zgradama. Pošto je u Virju već postojalo Dobrovoljno vatrogasno društvo Šemovčanima su požar pomogli gasiti virovski vatrogasci sa svojim štrcaljkama. Požar je u Šemovcima izazvao oskudicu i pomoć je mještanima pristizala sa svih strana.

Upravo je ovaj nemili događaj potaknuo Šemovčane da osnuju svoje vatrogasno društvo. Međutim, osnivanje nije uslijedilo četvrt stoljeća. Značajno je da je na obljetnicu velikog požara 12. rujna 1916. godine održan sastanak radi dogovora o osnivanju vatrogasnog društva u Šemovcima. Čini se da je 2. listopada iste godine održana i osnivačka skupština, ali društvo nije započelo s radom čemu je pridonijelo trajanje Velikog rata.

vatrogasci0003
Članovi DVD-a u Šemovcima s novom štrcaljkom.

Dobrovoljno vatrogasno društvo u Šemovcima službeno je osnovano točno 24 godine nakon veliko požara, odnosno 12. rujna 1926. godine. Na osnivačkoj skupštini bilo je 20-ak mještana, a prvi je predsjednik bio Martin Mesarov. Tada je odlučeno da se uputi poziv Dobrovoljnome vatrogasnom društvu u Đurđevcu za održavanje pokazne vježbe u Šemovcima. To je realizirano već 19. rujna iste godine. Nakon uspješne pokazne vježbe koju je vodio vojvoda DVD-a iz Đurđevca Mijo Balatinec, na svečanoj je sjednici 2. listopada 1926. godine ustrojeno Dobrovoljno vatrogasno društvo u Šemovcima.  Mještani Šemovaca pozvani su na učlanjenje u DVD.

 

Već istoga mjeseca izmijenilo se rukovodstvo DVD-a, pa je novim predsjednikom postao učitelj Tomo Cvetković, a vojvodu Miju Frtalica zamijenio je Luka Vinković. Prema knjizi zapisnika možemo pratiti aktivnosti DVD-a u prvim godinama postojanja, kao i kasnije. Vrijedni podaci i detaljan opis djelovanja DVD-a u Šemovcima od osnutka do današnjih dana objavljeni su u knjizi Dražena Podravca „Povjesnica Dobrovoljnog vatrogasnog društva Šemovci 1926. – 2011.“ objavljenoj povodom 85. obljetnice postojanja DVD-a u Šemovcima.

 
comment 

KOMENTARI

Komentari

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

Podravske širine