Svećenik Blaž Tomašić (1845. – 1921.)


Začasni prisjednik duhovnog stola i dugogodišnji molvarski župnik Blaž Tomašić rođen je 28. studenog 1845. godine u Đelekovcu od oca Martina Tomašića i majke Terezije Tomašić rođ. Vulak. Za svećenika je zaređen 1871. godine i od tada je službovao kao kapelan u Voloderu, zatim u Velikoj Gorici, Kalniku i Đurđevcu, a bio je i upravitelj župe u Sigecu. Godine 1882. postao je župnikom u Molvama. Do tada je ondje već bila sagrađena današnja župna crkva Uznesenja Blažene Djevice Marije na Nebo, a Tomašić je uređivao njezinu unutrašnjost: dao je oslikati crkvu, nabavio je nove oltare i skulpture svetaca, vitraje, crkveno ruho, orgulje i drugo. Nažalost, srušio je staru crkvu na groblju u Molvama za koju se vjeruje da je bila iz srednjeg vijeka, ali je kasnije na tome mjestu sagradio kapelu u kojoj je smješten čudotvorni kip Majke Božje Molvarske.

U Molvama je slavio svoju zlatnu misu (50 godina svećeništva) i svečano proslavio 40. obljetnicu župnikovanja u Molvama 15. kolovoza 1921. godine kada je propovijedao domaći sin Juraj Mađerec. Blaž Tomašić je ostao u Molvama kao župnik četiri desetljeća, odnosno do smrti 28. rujna 1921. godine. Pokopan je u sredini groblja u Molvama.

Izvori:

Magjerec, Juraj. Majka Božja Molvarska. Rim, 1957.

Zbornik o mons. dr. Jurju Magjercu povodom 50-godišnjice smrti, ur. Mario Kolar i Ivica Zvonar. Molve – Zagreb: Općina Molve i Hrvatski institut za povijest, 2008.

 

 
comment 

KOMENTARI

Komentari

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

Podravske širine