„Pogača z oreji“


Među brojna tradicijska jela Đurđevca i đurđevečke Podravine spada i pogača z oreji, jednostavno jelo od beskvasna tijesta s tučenim orasima. Pogača se pripremala još na prostoru nekadašnje Đurđevečke krajiške pukovnije, a svoje porijeklo vuče s kraja 18. i početka 19. stoljeća. Jela se u raznim prigodama: za sjetve pšenice, na postove, za goričnih radova i u nekim drugim prigodama, ovisno o tome iz kojeg naselja potječe. Nastojanjem članica Udruge žena grada Đurđevca prikupljeni su podatci i recepti na osnovu kojih je 2017. godine  pogača z oreji upisana u Registar kulturnih dobara Republike Hrvatske kao nematerijalno kulturno dobro sa statusom privremeno zaštićenog kulturnog dobra (tri godine). Tako je pogača javnim predstavljanjima, izložbama kolača i dostupnošću u ugostiteljskim objektima, kao i samim uvrštenjem u registar podignuta na višu razinu i spašena od zaborava.

Sastojci: 1 kg glatkog brašna, 50 dkg tučenih oraha, 15 dkg šećera, sol (oboje po potrebi za testo i nadev), topla voda po potrebe, 1,5 dcl rastoplene svinske masti.

„Zamesi testo i nek stoji pol vure,  ne pretrdo ni premeko. Posle tog razvleči testo na otprilike do 1 cm debelo. Stočene oreje pomešane s cukorom posipati po razvlečenom testu (ne celo smeso odjempot). Preklopiti levo i desno strano. Rasukati, posipati z oreji, preklopiti gorno i dolno strano. Ponavlati tak četiri ili više pot. Prije preklapanja malko poškropiti z rastoplenom maščom. Na kraju rasukati na veličino tiganje, deti v namaščeno tiganjo i ostaviti da se počine. Pogačo po želje malko premazati odozgora z rastoplenom maščom i obavezno popikati z vilicom da se ne napune. Peče se dok se z gorne strane ne dobi lepa korica. Posle obavezno prekriti s kujnskom krpom i ostaviti da se ozdeni.“

 

 
comment 

KOMENTARI

Komentari

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

Podravske širine